Bolnica u Istočnom Sarajevu – omiljeno predizborno obećanje

Često smo svjedoci obećanja koja bh. političari ponavljaju, bez ispunjenja, iz kampanje u kampanju. Jedno takvo obećanje svakako je izgradnja bolnice u Istočnom Sarajevu, koja je prema ranijim obećanjima vlasti u Republici Srpskoj trebala biti gotova još 2012. godine. Međutim, kamen temeljac za izgradnju ove bolnice postavljen je tek u julu prošle godine, a rok za završetak radova i svečano otvorenje je par dana prije održavanja Općih izbora 2018. godine.

Izgradnja nove bolnice koštaće 50 miliona KM. Za građevinsko-infrastrukturne radove biće izdvojeno 40 miliona KM, a za medicinsku opremu 10 miliona maraka. Plan je da se bolnica gradi oko 18 mjeseci i očekujemo da se ovi rokovi ispoštuju, tako da bi 2018. godine mogla biti otvorena.

(Dragan Bogdanić,  28.04.2016.)

Iako je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Dragan Bogdanić već 2016. godine imao “preciznu” računicu kada će bolnica biti izgrađena, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je tek 15. juna prošle godine informaciju o projektu „Projektovanje, izgradnja i opremanje nove JZU bolnica Istočno Sarajevo“.

Kamen temeljac, čijim je polaganjem ozvaničen početak dugo najavljivane izgradnje bolnice, u julu prošle godine položio je predsjednik RS, Milorad Dodik. I tada je ponovljeno da je rok za izgradnju ove zdravstvene ustanove, vrlo indikativno, 1. oktobar 2018. godine.

Istočno Sarajevo je strateška destinacija Republike Srpske, a tako se prema njoj i odnosimo. Ovdje je u kontinuitetu od prethodnih mandata, otkako sam ja predsjednik Vlade ili Republike Srpske, uloženo preko 250 miliona KM u različite projekte.

Mi ostajemo posvećeni ovom gradu. Drago mi je što je prihvaćen moj prijedlog da se ovaj objekat zove Srbija. Ovu bolnicu ćemo otvoriti 1. oktobra iduće godine.

(Milorad Dodik, 07.07.2017.)

Nova bolnica koštat će oko 50 miliona KM, a sredstva za ovaj infrastrukturni projekt, prema riječima predsjednika Dodika, biće obezbjeđena od strane Vlade RS.

Napokon, nakon dugog vremena, uspjeli smo danas da uradimo najbitiniju stvar, da potpišemo ugovor o realizaciji ovog projekta i očekujem da će se on dalje odvijati bez većih problema.

(Dragan Bogdanić, 07.07.2017.)

Prošlogodišnjoj ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovao je i direktor firme “Marković invest – RM” iz Laktaša, koji je u ime izvođača radova također garantovao da će radovi biti završeni u najavljenom roku.

Radove ćemo izvesti brzo, kvalitetno i odgovorno. U narednih 18 mjeseci bolnica će biti izgrađena i predata na upotrebu.

(Rade Marković, direktor “Marković invest – RM”, 07.07.2017.)

Trenutni načelnik Opštine Istočna Ilidža, Marinko Božović, svojevremeno je izjavio da su “građani Istočnog Sarajeva zapostavljeni” od strane entitetskih vlasti i da im se umjesto konkretnih koraka nude samo lažna obećanja,  uključujući i ono o bolnici, prema kojem je ista trebala biti izgrađena još u januaru 2012. godine.

Aktuelni gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Nenad Vuković prilikom preuzimanja dužnosti u martu prošle godine, rekao je da ima velike planove i da će, prije svega, raditi na realizaciji projekta izgradnje bolnice. Nekoliko mjeseci kasnije, premijerka RS Željka Cvijanović poručila je, ponovo, lokalnim vlastima da će teret izgradnje bolnice preuzeti Vlada RS, te da će Istočno Sarajevo dobiti “moderan zdravstveni centar”.

Što se tiče učešća opština, kako stvari stoje u okviru Vlade Republike Srpske, mislim da se malo promijenio stav, pa i da opštine neće morati da učestvuju.

Ako dodate tome Nevesinje, novu bolnicu u Bijeljini, pa planove vezane za Doboj, sve su to veliki projekti od ogromnog značaja za Republiku Srpsku.

(Željka Cvijanović, 07.07.2017.)

Da su vlastima u RS najbolji motiv i pokretač predstojeći izbori svjedoči i ministrov nedavni obilazak gradilišta buduće bolnice u Istočnom Sarajevu. Naime, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Dragan Bogdanić, kako bi se uvjerio da sve teče po planu, razgovarao je sa rukovodstvom bolnice i izvođačima radova, nakon čega je konstatovano da je “do sada urađeno oko 60 odsto građevinskih radova” i da će bolnica biti  “u funkciji od oktobra”.

Istinomjer će i dalje pratiti izgradnju bolnice u Istočnom Sarajevu, te da li će ista napokon biti otvorena 01. oktobra ove godine.

 

(Istinomjer.ba)

 

Kozarska Dubica: Mjesto velikih pobjeda SNSD i budžetskog kolapsa

Finansijski kolaps opštine Kozarska Dubica i blokade računa ove lokalne zajednice traju već duže vrijeme. Zbog...

Formirana Vlada Republike Srpske

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović govoreći o roku za formiranje Vlade RS, za razliku od Milorada Dodika, koji je dao preoptimističan rok, a koji nije ispoštovan, dala je malo duži rok,...


Da li će biti pokrenuta tužba protiv Hrvatske zbog svojatanja bh. imovine iz bivše SFRJ?

Nakon što je 12.12.2018. godine održana prva sjednica Predsjedništva BiH, u novom sastavu, donesen je, između ostalog, i Zaključak o poduzimanju niza aktivnosti vezano za dugogodišnji problem bh....