Analize

Bolnica u Istočnom Sarajevu – omiljeno predizborno obećanje

Bolnica u Istočnom Sarajevu, prema ranijim obećanjima vlasti u Republici Srpskoj trebala je biti gotova još 2012. godine. Međutim, kamen temeljac, čijim je polaganjem ozvaničen početak dugo najavljivane izgradnje bolnice, položen je tek u julu 2017. godine. Iako je bolnica svečano otvorena u jeku predizborne kampanje, početkom oktobra, ona ni do danas nije primila prve pacijente.

Obnašajući još uvijek funkciju predsjednika RS, Milorad Dodik je prilikom polaganja kamena temeljca za ovu bolnicu rekao da je rok za završetak izgradnje ove zdravstvene ustanove, vrlo indikativno, oktobar 2018. godine.

Mi ostajemo posvećeni ovom gradu. Drago mi je što je prihvaćen moj prijedlog da se ovaj objekat zove Srbija. Ovu bolnicu ćemo otvoriti 1. oktobra iduće godine.

Milorad Dodik, 07.07.2017.

Troškovi za izgradnju nove bolnice procjenjeni su na preko 50 miliona KM.

Napokon, nakon dugog vremena, uspjeli smo danas da uradimo najbitiniju stvar, da potpišemo ugovor o realizaciji ovog projekta i očekujem da će se on dalje odvijati bez većih problema.

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, 07.07.2017.

Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovao je i direktor firme “Marković invest – RM” iz Laktaša, koji je u ime izvođača radova također garantovao da će radovi biti završeni u najavljenom roku.

Radove ćemo izvesti brzo, kvalitetno i odgovorno. U narednih 18 mjeseci bolnica će biti izgrađena i predata na upotrebu.

Rade Marković, direktor “Marković invest – RM”, 07.07.2017.

Aktuelni gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Nenad Vuković prilikom preuzimanja dužnosti rekao je da ima velike planove i da će, prije svega, raditi na realizaciji projekta izgradnje bolnice. Nekoliko mjeseci kasnije, premijerka RS Željka Cvijanović poručila je, ponovo, lokalnim vlastima da će teret izgradnje bolnice preuzeti Vlada RS, te da će Istočno Sarajevo dobiti “moderan zdravstveni centar”.

Što se tiče učešća opština, kako stvari stoje u okviru Vlade Republike Srpske, mislim da se malo promijenio stav, pa i da opštine neće morati da učestvuju. Ako dodate tome Nevesinje, novu bolnicu u Bijeljini, pa planove vezane za Doboj, sve su to veliki projekti od ogromnog značaja za Republiku Srpsku.

Željka Cvijanović, 07.07.2017.

I tokom predizborne kampanje za Opće izbore 2018. godine otvaranje bolnice bio je as u rukavu Željke Cvijanović i Milorada Dodika.

Ovaj grad ovdje ne bi imao ovaj život da nije bilo politika SNSD-a. Ponosna sam što smo zajedno, u timu Milorada Dodika, razvijali Istočno Sarajevo. Mi smo mu dali i dušu i sadržaje, i napravili od toga mjesto za život.

Željka Cvijanović, predizborni skup Pod zastavom Srpske, 24.09.2018.

Milorad Dodik je na ovom predizbornom skupu ponovo obećao da će bolnica biti otvorena početkom oktobra, što se i desilo.

Podsjećamo, 5. oktobra prošle godine svečano je otvorena bolnica “Srbija” u Istočnom Sarajevu. Međutim, bolnica još uvijek nije počela sa radom, a nema ni naznaka kada će se to desiti.

Na pitanje kada će bolnica biti otvorena, direktor iste odgovorio je sljedeće:

Ne trebamo robovati rokovima, nego se potruditi da kada uđe prvi pacijent, uđe kvalitetno, kompletno i da neke ishitrene odluke ne donesu kasnije probleme.

Nebojša Šešlija, direktor bolnice u Istočnom Sarajevu, 03.03.2019.

Činjenica da bolnica još uvijek ne radi, i da se ne zna kada će početi sa radom, ukazuje na to da je njeno otvorenje, osim što je bilo omiljeno predizborno obećanje, bilo i veoma “ishitreno”. Naime, vodovod na koji je bolnica priključena, nema dovoljan kapacitet, a i kvalitet vode je također upitan. Uz sve to nejasno je i ko će za ove propuste snositi odgovornost i platiti troškove novih priključaka na vodovodnu mrežu.

Istinomjer će i dalje pratiti kada će bolnica u Istočnom Sarajevu početi sa radom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!