Neistina

BiH nema najveći stepen korupcije u Evropi

Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović pisao je Andrewu Jewellu, rezidentnom predstavniku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini, u vezi novog kreditnog aranžmana za BiH, pozivajući ga da obustavi pregovore o istom.

FOTO: SDP BiH

Mijatović je naglasio da bi “novi aranžman i nova pomoć BiH značila samo pomoć kriminalu, korupciji, nepotizmu i nastavku agonije građana BiH”, dodavši i sljedeće:

Zemlja smo s najvećim stepenom korupcije u Evropi.

Vojin Mijatović, 8. 4. 2021.

Prema Transparency Internationalu (TI), poznatoj nevladinoj organizaciji koja se bavi istraživanjem i suzbijanjem korupcije, Bosna i Hercegovina se u godišnjem izvještaju Indeks percepcije korupcije za 2020. godinu našla na 111. mjestu u svijetu od 180 ispitanih država, sa ocjenom 35 (skala 0 – 100). Kako navode iz TI-a, BiH se u godini pandemije koronavirusa “suočila sa brojnim kršenjem ljudskih i radničkih prava, kao i sa diskriminacijom pri raspodjeli ekonomske pomoći te brojnim navodima o nelegalnim nabavkama medicinske opreme”.

Ipak, unutar 69 svjetskih zemalja, koje po stanju korupcije kotiraju lošije od BiH, nalaze se i tri evropske, a to su Moldavija na 115, Ukrajina na 117, te Rusija na 129. mjestu.

Izvor: TI BiH

Kako zaključuju u Transparency Internationalu, “političke partije su nesumnjivo ključni protagonisti zarobljavanja države, pod vođstvom neprikosnovenih lidera u čijim rukama je koncentrisana stvarna moć, u potpunosti su ovladali javnim sektorom, podredivši ga vlastitim potrebama nauštrb javnog interesa”.

Osim ove nevladine organizacije, na internetu je dostupan i izvještaj švicarske kompanije Global Risk Profile (GPI) o svjetskom indeksu korupcije, također za 2020. godinu, a u njemu se na rang-listi evropskih zemalja o stanju korupcije iza BiH nalaze Moldavija, Rusija, Bjelorusija, Ukrajina i Albanija.

Sasvim je jasno da se BiH ne može pohvaliti uspješnom borbom protiv korupcije te da je svrstana među zemlje koje nazaduju po ovom pitanju. Ipak, kao što pomenuti izvještaji govore, nekoliko evropskih zemalja rangira lošije od naše, zbog čega Istinomjer izjavu Vojina Mijatovića da je BiH država “s najvećim stepenom korupcije u Evropi” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!