Amnezija premijera Novalića 

Nakon što je afera oko nabavke respiratora dospjela u javnost, premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić, prvi put je javno o tome govorio u Dnevniku 2 Federalne televizije 28.4.2020. godine.

Upitan na osnovu čega je firma “Srebrena malina” dobila pravo uvoza respiratora iz Kine i ko je u ovom cijelom slučaju odgovoran, Novalić odgovara da “Vlada FBiH nije nikakva i ničija nabavna služba”, kao i da sva pitanja o tome trebaju biti upućena Federalnoj upravi Civilne zaštite (FUSZ) koja je nadležna u ovom slučaju.

Odgovarajući na pitanje kakvi su respiratori kupljeni i zašto im je tolika cijena, Novalić je odgovorio:

Pozivam sve, ponovo, ako postoji sumnja neka se dopusti da se istraže stvari. Imaju fakture, imaju koji su respiratori (…) Nisam doktor, ne razumijem se u to.

Fadil Novalić, 28.4.2020.

Međutim, premijer je spornu pošiljku respiratora dočekao na sarajevskom aerodromu 25. aprila. Rekavši da je ovo najveća pošiljka respiratora, Novalić je izjavio sljedeće:

Ovo je nepotpuna pošiljka, ukupna kupovina je 100 komada, al’ nažalost nije moglo stati više u avion i narednim letom ćemo iz Pekinga dovući i preostalih 20, tako da je to 100 respiratora koji predstavljaju sami vrh ponude u ovoj branši. Naime, ovo je respirator koji snabdijeva dva pacijenta odjednom, dakle, sa naših 250 koje imamo, ovo predstavlja sad mogućnost 450 pacijenata i približili smo se tom evropskom standardu na 1000 stanovnika.

Fadil Novalić, 25.4.2020.

Novalić je o nabavci respiratora govorio još početkom aprila za televiziju N1, kada je rekao da se pregovara o nabavci kliničkih 100 respiratora iz Kanade.

To je specijalizirana oprema koja je potrebna da bi se zdravstveni sektor lakše nosio s ovom pandemijom, jer primijetili ste da virus ulazi u zdravstvene ustanove. Tu je prije svega stotinu respiratora, pregovaramo za nabavku iz Kanade – visokoprofesionalni respiratori za kliničke centre, ali i za druge ustanove.

Fadil Novalić, 1.4.2020.

Respiratori su bili i jedna od tema na sastancima koji su održani 7. aprila u Centrali SDA:

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i premijer Federacije BiH Fadil Novalić održali su danas u Centrali SDA odvojene sastanke s predstavnicima kantonalnih vlasti i načelnicima općina iz SDA. (…)
Već je nabavljeno oko 200.000 testova za koronavirus, do polovine mjeseca očekuje se dopremanje novih 100 respiratora sa po dva izlaza, kao i nabavka zaštitne opreme za medicinsko osoblje koja uključuje i 100.000 jednokratnih antiviralnih odijela.

Faktor, 7.4.2020.

Kako se desilo da je znanje o respiratorima nestalo iz pamćenja premijera Novalića pomalo je nevjerovatno, ali, po svemu sudeći, istinito.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!