Halid Genjac

Politička partija: SDA

Trenutna pozicija: Generalni sekretar SDA; Poslanik u Predstavničkom domu PS BiH

Rođen je 1958. godine u Visokom, a diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Tuzli. Član je stranke SDA od njenog osnivanja 1990. godine. Bio je predsjednik Glavnog odbora stranke, a u martu 2018. godine izabran je za generalnog sekretara SDA.

Kada se 2000. godine iz Predsjedništva BiH povlači Alija Izetbegović, Genjac zauzima njegovo mjesto u državnom vrhu BiH. Na ovoj poziciji ostaje do izbora 2002. godine, kada ne uspijeva osvojiti mandat u Predstavničkom domu Skupštine BiH. Ipak, ponovo je imenovan za delegata Doma naroda Parlamenta BiH. Tokom četverogodišnjeg mandata bio je predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda. Na općim izborima 2006. godine Genjac je izabran u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, ali mu četiri godine kasnije to ne polazi za rukom pa je po treći put imenovan za delegata u Domu naroda Parlamenta BiH. Ponovo je bio predsjedavajući Kluba Bošnjaka.

Nakon izbora 2014. delegiran je u državni Dom naroda, a od 2018. godine je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Izvor: CIN

Istinitosti
Neistina 2
Obećanja
Ispunjeno 1
Pitajte Istinomjer!