Neistina

Halid Genjac tumači preporuke Eurostata

Halid Genjac
Halid Genjac

„Najbolja opcija jeste da se na popisnici koja tretira grupu pitanja etno-kulturološkog dijela navedu kategorije Bošnjak, Srbin i Hrvat, kako bi se izbjegla svaka manipulacija, te da se uz te navede i ona ne želim se izjasniti, što je obaveza EUROSTAT-a, kao i grupa ostalih. Pod rubrikom ostali bilo bi omogućeno da se svi građani u BiH izjasne koje im je opredjeljenje u tom smislu“, izjavio je Halid genjac, delegat Doma naroda PSBiH iz redova SDA i predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH.

(SDA.ba, 23. 2. 2013.)

Komentar:

Halid Genjac bi, kao predsjedavajući Zajedničke komisije za EU integracije u PSBiH, trebao ponajbolje u BiH znati šta su preporuke EUROSTAT-a, no to izgleda nije tako. Njegove tvrdnje da je “najbolji sistem pouotvorene popisnice” demantovane su zapravo prije nego što je i dao izjavu u vezi sa popisom.

Naime, direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović izjavio je u augustu prošle godine da je Međunarodni monitoring popisa EU preporučio da u popisnom listu pitanja o nacionalnoj pripadnosti, religiji i maternjem jeziku budu u potpunosti budu otvorena.

Dakle, Evropa je još poodavno jasno rekla da su otvorene popisnice najpogodnije za današnju složenu, Bosnu i Hercegovinu, a što sigurno ima veze i sa odlukom u slučaju Sejdić i Finci koja je “presudila” diskriminirajućem Ustavu BiH.

No, Genjac ne smatra da je Evropa u pravu, iako je, još jednom, početkom ove godine, direktor Agencije za statistiku BiH, Zdenko Milinović, podsjetio na ranije stavove međunarodnog monitoringa u vezi sa oktobarskim popisom.

“U petom mjesecu ćemo imati misiju međunarodnog posmatranja, koja će dati izvještaj da li je sve spremno za popis u oktobru’, izjavio je Zdenko Milinović, direktor agencije za statistiku BiH 25. januara ove godine i uz to napomenuo da je Međunarodni monitoring od početka na stajalištu da tri sporna pitanja u upitniku o vjerskoj, etničkoj i nacionalnoj pripadnosti trebaju biti otvorena, sukladno standardima koje oni zastupaju i preporučuju.

Dakle, nema sumnje da Evropa zastupa sistem otvorene popisnice kao najbolji i najpogodniji za našu zemlju, dok se sa druge strane Halid Genjac, plasirajući neistinite informacije i pozivajući se na Eurostat, bavi političkim interesima koji su suprotni interesima cijele BiH i svih njenih građana.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!