Adem Zolj zapošljava nove službenike u Vladu KS

Iako je Skupština Kantona Sarajevo, na sjednici održanoj 12. oktobra, usvojila Zaključak kojim je svim javnim subjektima naložila da do daljnjeg obustave zapošljavanje državnih službenika na neodređeno vrijeme, to nije spriječilo još uvijek aktuelnog premijera KS, Adema Zolja da raspiše javni konkurs za popunu radnih mjesta državnih službenika u Kabinetu premijera.

Inicijativa za obustavu zapošljavanja izglasana je na prijedlog zastupnika Amela Mekića, iz političke stranke Narod i Pravda, a u usvojenoj inicijativi se navodi: 

Nalaže se Vladi Kantona Sarajevo i menadžmentima javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Skupština Kantona Sarajevo da odmah obustave prijem radnika u radni odnos na neodređeno vrijeme.”

Inicijativa Amela Mekića, 12.10.2018.

Međutim, u utorak 23. oktobra, samo 10 dana nakon usvajanja pomenute inicijative u Skupštini KS, na web stranici Agencije za državnu službu FBiH, kao i u dnevnim novinama, objavljen je javni poziv za upošljavanje službenika u Kabinetu premijera KS, i to za pozicije:

Stručni savjetnik za poslove iz oblasti saobraćaja – 1 (jedan) izvršilac

Stručni saradnik za evropske integracije – 1 (jedan) izvršilac

Više detalja o ovom konkursu nalazi se u Javnom pozivu objavljenom na web stranici ADS FBiH.

Zolj je nakon pritiska javnosti, kada je objavljena informacija o raspisanom javnom pozivu, tvrdio da za zaključak “nije znao jer on nije dostavljen u Vladu”, iako je sjednica Skupštine KS na kojoj je ovaj Zaključak i usvojen, prenošena uživo te je javnost bila upoznata sa njenim sadržajem.

Ipak, s obzirom da se premijer KS, Adem Zolj oglušio o Zaključak Skupštine KS usvojen samo nekoliko dana ranije, Istinomjer će potez objave poziva za upošljavanje novih službenika u Vladu KS ocijeniti kao nedosljedan.

(Istinomjer.ba)

Stranke “BH bloka” ipak učestvovale u izboru delegata u Dom naroda PFBiH po osporavanom Uputstvu CIK

Nešto manje od mjesec dana nakon što su predstavnici SDP-a BiH, DF-a i Naše stranke iznijeli stavove svojih partija po...

Drvar ponovo ostao bez prvog čovjeka opštine

Samo nepunih mjesec dana nakon što je Nikola Materić izabran, predsjednik Opštinskog vijeća Drvar, Nikica Bosnić obavijestio je javnost da je Materić iz, kako se navodi, “ličnih razloga”, 09.01.2019....Viškovićeva nedosljednost na samom startu

Izlažući svoj opširni ekspoze, novoizabrani predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković u više navrata je rekao da će razvoj privrede biti “u fokusu nove Vlade RS”. Ovo bi bila dobra vijest...