Adem Zolj zapošljava nove službenike u Vladu KS

Iako je Skupština Kantona Sarajevo, na sjednici održanoj 12. oktobra, usvojila Zaključak kojim je svim javnim subjektima naložila da do daljnjeg obustave zapošljavanje državnih službenika na neodređeno vrijeme, to nije spriječilo još uvijek aktuelnog premijera KS, Adema Zolja da raspiše javni konkurs za popunu radnih mjesta državnih službenika u Kabinetu premijera.

Inicijativa za obustavu zapošljavanja izglasana je na prijedlog zastupnika Amela Mekića, iz političke stranke Narod i Pravda, a u usvojenoj inicijativi se navodi: 

Nalaže se Vladi Kantona Sarajevo i menadžmentima javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Skupština Kantona Sarajevo da odmah obustave prijem radnika u radni odnos na neodređeno vrijeme.”

Inicijativa Amela Mekića, 12.10.2018.

Međutim, u utorak 23. oktobra, samo 10 dana nakon usvajanja pomenute inicijative u Skupštini KS, na web stranici Agencije za državnu službu FBiH, kao i u dnevnim novinama, objavljen je javni poziv za upošljavanje službenika u Kabinetu premijera KS, i to za pozicije:

Stručni savjetnik za poslove iz oblasti saobraćaja – 1 (jedan) izvršilac

Stručni saradnik za evropske integracije – 1 (jedan) izvršilac

Više detalja o ovom konkursu nalazi se u Javnom pozivu objavljenom na web stranici ADS FBiH.

Zolj je nakon pritiska javnosti, kada je objavljena informacija o raspisanom javnom pozivu, tvrdio da za zaključak “nije znao jer on nije dostavljen u Vladu”, iako je sjednica Skupštine KS na kojoj je ovaj Zaključak i usvojen, prenošena uživo te je javnost bila upoznata sa njenim sadržajem.

Ipak, s obzirom da se premijer KS, Adem Zolj oglušio o Zaključak Skupštine KS usvojen samo nekoliko dana ranije, Istinomjer će potez objave poziva za upošljavanje novih službenika u Vladu KS ocijeniti kao nedosljedan.

(Istinomjer.ba)

Nakon Deklaracije iz 2015. godine PDP nije “trajno isključio” SDA iz potencijalnih koalicija

Na svom 7. Kongresu održanom 14.09.2019. godine Stranka demokratske akcije (SDA) pored ostalog usvojila je Programsku...

Ipak postoji “mogućnost da se pronađe formula izlaska iz ćorsokaka”

Nakon sjednica Predsjedništva BiH na kojima nije postignut dogovor o slanju ANP-a i imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, Milorad Dodik je rekao kako je “rok važenja” sporazuma o...SDP TK: Poštovati ili ne poštovati odluke Glavnog odbora stranke

Priča oko formiranja Vlade Tuzlanskog kantona (TK) nakon posljednjih Općih izbora održanih u oktobru prošle godine još uvijek nije završena, a posljednjih dana ponovo je aktuelizirana tema mogućeg...