Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o stečaju

Nakon što je Ustavni sud FBiH u martu prošle godine Zakon o stečaju proglasio neustavnim na pomolu je donošenje novog zakonskog rješenja koji će urediti ovu oblast. Vlada FBiH na posljednjoj sjednici utvrdila je Prijedlog novog Zakona o stečajnom postupku.

Premijer FBiH, Fadil Novalić najavio je u aprilu ove godine kako će novi Zakon o stečajnom postupku uskoro naći u Parlamentu FBiH.

Moramo ipak biti spremni za rješavanje ove, ali i svih eventualnih budućih kriza. Zato ću odmah nakon povratka iz SAD-a razgovarati s ostalim članovima Vlade da se što prije u proceduri nađe novi zakon o stečaju. Moramo imati mehanizam reagovanja u ovakvim situacijama i dobit ćemo ga upravo zahvaljujući novom zakonu koji će konačno promijeniti funkciju stečaja. Znam da javnost smatra stečaj prvim korakom prema gašenju firme, no treba biti upravo suprotno. Novim zakonom trebamo otvoriti mogućnost da stečaj postane put prema oporavku preduzeća.”

Fadil Novalić, 19.04.2017.

Predsjednik Federacije BiH, Milan Dunović je u septembru 2015. godine podnio apelaciju Ustavnom sudu o ocjeni ustavnosti postoječeg Zakona o stečajnom postupku, a Ustavni sud je u martu 2016. godine odlučio da je Zakon neustavan. Presuda je objavljena tek u januaru 2017. godine, skoro 10 mjeseci nakon njenog donošenja.

Krajem prošle godine Zastupnički dom Parlamenta FBIH odobrio je većinom glasova Nacrt zakona o stečaju i uputio ga u javnu raspravu od 45 dana.

Prijedlog je konačno ugledao svjetlo dana na sjednici Vlade FBiH održanoj 31. oktobra, a kako su saopštili iz Vlade FBiH ovo zakonsko rješenje omogućava blagovremeno pokretanje stečajnog postupka, finansijsko i operativno restrukturiranje dužnika, skraćivanje trajanja i smanjenje troškova stečajnog postupka.

Propisan je način imenovanja stečajnih upravnika uz poštovanje principa ravnomjernosti i ravnopravnosti, kao i starosna granica za stečajne upravnike i visina njihovih naknada. Zaštićena su prava povjerilaca, unaprijeđen i pojednostavljen proces reorganizacije, te određen organ koji bi vršio nadzor nad primjenom zakonske odredbe koja se tiče blagovremenog pokretanja postupka i koji bi izricao sankcije stečajnom dužniku, odnosno organu ovlaštenom za njegovo zastupanje usljed neblagovremenog pokretanja postupka.”

Vlada FBiH, 31.10.2017.

Inače, donošenje ovog Zakona, koji se nalazi i u obavezama iz Reformske agende, premijer Novalić je najavio još na press konferenciji povodom godine dana rada Vlade FBiH, održane u aprilu prošle godine. On je tada najavio i brojna zakonska rješenja i reforme posebno u oblasti poboljšanja poslovne klime. Od brojnih najavljenih rješenja realizovano je tek njih nekoliko, a o tome je istinomjer pisao nedavno.

Svakako ćemo pratiti da li će ovaj prijedlog Zakona o stečaju u konačnici i proći parlamentarnu proceduru.

(istinomjer.ba)

Novalić ponovo o Reformskoj agendi

Nakon sjednice Vlade FBiH održane jučer (14.12.) u Mostaru, premijer FBiH, Fadil Novalić ponovo je govorio o...

Prvi registar osoba osuđenih za krivična djela protiv polnog integriteta i iskorištavanja djece u RS

Krivični zakoni u BiH imaju mnogih manjkavosti kada je u pitanju prevencija i osiguranje zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja, kao i sprečavanje osoba koje su pravosnažno...Sarajevski aerodrom će udvostručiti postojeće kapacitete

Međunarodni aerodrom Sarajevo, prema riječima direktora Armina Kajmakovića, ove godine oborio je sve rekorde. Samo u prvih osam mjeseci ove godine, aerodromom je prošlo blizu 700.000 putnika, odnosno...