Vlada FBiH izdvojila je 2.5 miliona KM za potrebe radnika IP Krivaja

Više puta smo svjedočili protestima radnika/ca zavidovićke Krivaje koja je u stečaju. Razlozi radničkih protesta bili su privatizacija, zatim “sumnjiva” prodaja imovine koju je ovo preduzeće imalo diljem bivše države, problemi sa ortačkom grupom, nemogućnost uvezivanja radnog staža zaposlenima itd.

Početkom februara ove godine, tokom protesta radnika/ca IP Krivaje koji su tada blokirali saobraćaj na regionalnom putu u centru Zavidovića, radnicima/cama se obratio i premijer FBiH, Fadil Novalić obećavši da će Vlada FBiH “učiniti sve da popravi položaj radnika Krivaje”, nakon čega su radnici/ce odblokirali saobraćaj.

Moram priznati da je Krivaja u najtežoj situaciji od svih preduzeća u BiH, iako smo intenzivno radili na rješavanju nismo još uspjeli jer je problem pravne prirode.

(Fadil Novalić, 02.02.2018.)

Podsjećamo, na hitnoj sjednici održanoj u januaru ove godine, Vlada FBiH usvojila je Informaciju o pokretanju aktivnosti u vezi sa analizom ugovora i procesa koji se vode u preduzećima “Krivaja Mobel” i “Krivaja” u stečaju, a u vezi sa Ugovorom o prodaji nekretnina i pokretnih stvari. Tada je Vlada FBiH dala i saglasnost resornom ministarstvu da angažuje advokata radi podnošenja prijave o počinjenom krivičnom djelu. 

Sada imamo situaciju da je Vlada dala novac, da radnici ne rade, a da imovina više ne pripada državi i očigledno je da nešto nije regularno, zbog čega smo pokrenuli krivični postupak.

(Fadil Novalić, 02.02.2018.)

Revizija ugovora o prodaji imovine preduzeća Krivaja u toku stečajnog postupka još uvijek čeka svoj sudski epilog od strane nadležnih sudova.

Ovo je pravi problem, neophodno je vršiti pritisak na ubrzanje procesa, nikako odluku Suda, kada je u pitanju spor sa ortačkom grupom. Očigledno je da ovdje nešto nije uredu, jer, u suprotnom, radnici bi danas bili na svojim radnim mjestima, a ne na ulici.

(Fadil Novalić, 02.02.2018.)

Na sjednici koja je održana 01.06.2018. godine Vlada FBiH izdvojila je 2.5 miliona KM za potrebe uplate doprinosa za mirovinsko-invalidsko osiguranje za 161 radnika IP Krivaja d.o.o. Zavidovići koja je u stečaju.

(…) Za potrebe radnika IP Krivaja izdvojeno je 2.584.475,16 KM, a za radnike Aluminija 2.187.423,48 KM.

(Saopštenje Vlade FBiH, 01.06.2018.)

Vlada FBiH, na čelu sa premijerom Novalićem za svoje obećanje da će za radnike/ce Krivaje “učiniti sve” što je u njihovoj moći za sada dobija ocjenu radi se na tome.

Za davanje konačne ocjene o ispunjenju obećanja ipak ćemo sačekat okončanje stečajnog postupka, kao i epilog sudskih postupka pokrenutih od strane Vlade FBiH.

 

(Istinomjer.ba)

SDP BiH ustupio partnerima kandidatska mjesta za potpredsjednike RS-a

Jedna u nizu koalicija, saveza i blokova uspostavljenih u svrhu zajedničkog izlaska na predstojeće Opšte izbore u...

Plate u Federaciji BiH su, ipak, “nešto veće” nego u RS-u

Istinomjer je u vezi ove izjave konsultovao zvanične stranice Federalnog zavoda za statistiku FBiH i Republičkog zavoda za statistiku RS-a, te izračunao razliku u procentima u prosječnoj neto plati u...Većina u NS RS-a odbila Šukalovu inicijativu o izmjenama i dopunama Zakona o javnim tužilaštvima i Zakona o krivičnom postupku Srpske.

Šukalo je svoju inicijativu obrazložio time da “treba brisati član 29. Zakona o izmjenama zakona o javnim tužilaštvima Srpske po kome glavni tužilac, njegov zamjenik i svi tužioci u Srpskoj ne mogu u...