Termo Blok 7 u TE Tuzla mogao bi se početi graditi ove godine

Nakon mnogobrojnih obećanja skorog početka gradnje Termo bloka 7 u TE Tuzla koja su ostala neispunjena, ova priča konačno bi mogla dobiti svoj epilog s obzirom da je krajem novembra potpisan Sporazum o kreditnoj liniji za finansiranje ovog projekta sa kineskom EXIM bankom. Izvođenje prve faze gradnje najavio je i Direktor Termoelektrane Tuzla, Izet Džananović. 

Elektroprivreda BiH već je objavila poziv za prikupljanje ponuda za pripremne radove koji obuhvataju pripremu terena i ograđivanje gradilišta. Naša procjena je da će oni koštati blizu 18 miliona KM i to je definitivno početak radova. Druga faza je infrastrukturno opremanje lokacije, a onda kreću geološko-istražni radovi. Što se tiče Termoelektrane Tuzla, Blok 7 je pred početkom faktičke i fizičke realizacije.”

Izet Džanović, 10.01.2018.

Prema njegovim riječima prva faza projekta, odnosno priprema terena za izgradnju, trebala bi biti završena do polovine ove godine, a do 31. marta ove godine trebale bi biti pribavljene sve saglasnosti od Parlamenta FBiH.

Inače, potpisivanje ugovora sa EXIM bankom najavio je početkom septembra prošle godine direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH), Bajazit Jašarević.

Konačan prijedlog teksta ugovora je stigao u EPBiH i mi očekujemo da u narednih pet dana izvršimo njegov pregled, nakon čega isti ide na razmatranje i prihvatanje od Uprave i Nadzornog odbora EPBiH. Očekujemo da će polovinom septembra prihvaćeni tekst ugovora biti dostavljen u proceduru donošenja odluke federalne Vlade i Parlamenta o davanju garancije za kreditno zaduženje za izgradnju.”

Bajazit Jašarević, 06.09.2017.

Izgradnja Termo bloka 7 našla se i u obećanju Bakira Izetbegovića (ali i u obećanjima iz izborne platforme SDA) o tome da će BiH postati veliko gradilište u ovoj godini, što se definitivno nije desilo.

Vlada FBiH dala je 10. novembra saglasnost na predložene tekstove Sporazuma o projektnom partnerstvu između Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo i konzorcija kineskih kompanija, kao i Ugovora o inženjeringu, nabavci i izgradnji Bloka 7.

Konačni ugovor o kreditnom zaduženju za izgradnju Bloka 7 – 450 MW u vrijednosti od 613 miliona eura, na 20 godina uz 5 godina grace perioda, potpisan je na Samitu inicijative “16 +1” u Budimpešti.

Svakako, da bi potpisani Sporazum stupio na snagu potrebno je odobrenje Parlamenta Federacije BiH i Skupštine JP Elektroprivreda BiH.

Tako je poslije brojnih neispunjenih obećanja o potpisivanju sporazuma, ova priča konačno pomjerena sa mrtve tačke.

(istinomjer.ba)

Program sufinansiranja zapošljavanja asistenata na fakultete „150+“

Krajem prošle godine svjedočili smo najavi velikih planova i obećanja iz Vlade KS kada je u pitanju zapošljavanje....

Trebinje: Smanjuje se gradska administracija

U svojoj Platformi za lokalne izbore 2016. gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović dao je 76 obećanja. Jedno od obećanja odnosilo se i na reorganizaciju i efikasniji rad Gradske uprave Trebinja,...


Zenica: “Joint venture” kompanija i plinsko grijanje

Sredinom 2016. godine, iz zeničke gradske uprave saopćeno je da su kompanija Arcelor Mittal i Grad Zenica, sa partnerima iz Finske, u završnoj fazi pregovora o osnivanju zajedničke (“joint venture”)...