Povratak SNSD-a u poslaničke klupe

stasa-kosaracPoslanici SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH u srijedu 10. juna, vratili su se na sjednicu doma čija zasjedanja inače bojkotuju, kako bi glasali protiv Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici koji je bio uvršten na dnevni red.

“S obzirom da se na današnjoj sjednici nalazi dokument koji nema podršku SNSD-a, a time ni zastupnika SNSD-a, mi ćemo danas u skladu s poslovnikom pokazati svoju politiku u odbrani interesa Republike Srpske i naravno glasati protiv Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici”, objasnio je  Predsjedavajući SNSD-a Staša Koštarac.

Svi zastupnici SNSD-a i DNS-a inače ne prisustvuju sjednicama Predstavničkog doma, nakon što su još početkom godine, zatražili ostavku predsjedavajućeg Zastupničkog doma Šefika Džaferovića, za kojeg tvrde da nije spriječio i kasnije prijavio ratne zločine nad Srbima.

Džaferovićeva smjena je zatražena nakon što je bivši potpredsjednik Federacije BiH, Mirsad Kebo, dostavio Tužilaštvu BiH dokumentaciju koja se odnosi na sumnju o počinjenom krivičnom djelu neprijavljivanja ratnog zločina nad civilom srpske nacionalnosti u Vozući u općini Zavidovići. Poslanici SNSD-a i DNS-a su nakon toga najavili kako neće prisustvovati sjednicama sve dok Džaferović ne bude smijenjen.

Iako je postupajući tužitelj na osnovu analize materijala koje je dostavio Mirsad Kebo, u martu ove godine donio odluku o neprovođenju istrage protiv Šefika Džaferovića, zastupnici SNSD-a su nastavili sa bojkotom sjednica Predstavničkog doma dok se u njihov dnevni red ne uvrsti Džaferovićeva smjena.

Sjednicom održanom 10.06. još uvijek je predsjedavao Šefik Džaferović ali zastupnici SNSD-a su se, nakon što su se na početku tradicionalno povukli, ipak vratili na dio sjednice u kom se razmatrao Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici i glasali protiv.

Stoga, pošto su ranije najavili da neće prisustvovati sjednicama dok god njima predsjedava Džaferović, a kako su se na jednu ipak vratili da bi tobože odbranili interes Republike Srpske i glasali protiv rezolucije, njihov potez ne možemo ocijeniti nikako drugačije nego nedosljedan.

Većina u NS RS-a odbila Šukalovu inicijativu o izmjenama i dopunama Zakona o javnim tužilaštvima i Zakona o krivičnom postupku Srpske.

Šukalo je svoju inicijativu obrazložio time da “treba brisati član 29. Zakona o izmjenama zakona o javnim tužilaštvima...

Neodlučni CIK i stranka “Dr. Vojislav Šešelj”

Opći izbori sve su bliže, a Centralna izborna komisija BiH (CIK), ako je suditi po ovjerama kandidatura političkih partija, prilično neodlučno dočekuje iste. Naime, CIK je najprije odbio ovjeriti...Bećirović tvrdi da Izetbegović nije sarađivao sa opozicijom

Da je Bakir Izetbegović ipak sarađivao i sarađuje sa opozicijom svjedoči nekoliko primjera, od kojih je primjer saradnje tokom razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH najaktuelniji. U...