Povratak SNSD-a u poslaničke klupe

stasa-kosaracPoslanici SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH u srijedu 10. juna, vratili su se na sjednicu doma čija zasjedanja inače bojkotuju, kako bi glasali protiv Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici koji je bio uvršten na dnevni red.

“S obzirom da se na današnjoj sjednici nalazi dokument koji nema podršku SNSD-a, a time ni zastupnika SNSD-a, mi ćemo danas u skladu s poslovnikom pokazati svoju politiku u odbrani interesa Republike Srpske i naravno glasati protiv Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici”, objasnio je  Predsjedavajući SNSD-a Staša Koštarac.

Svi zastupnici SNSD-a i DNS-a inače ne prisustvuju sjednicama Predstavničkog doma, nakon što su još početkom godine, zatražili ostavku predsjedavajućeg Zastupničkog doma Šefika Džaferovića, za kojeg tvrde da nije spriječio i kasnije prijavio ratne zločine nad Srbima.

Džaferovićeva smjena je zatražena nakon što je bivši potpredsjednik Federacije BiH, Mirsad Kebo, dostavio Tužilaštvu BiH dokumentaciju koja se odnosi na sumnju o počinjenom krivičnom djelu neprijavljivanja ratnog zločina nad civilom srpske nacionalnosti u Vozući u općini Zavidovići. Poslanici SNSD-a i DNS-a su nakon toga najavili kako neće prisustvovati sjednicama sve dok Džaferović ne bude smijenjen.

Iako je postupajući tužitelj na osnovu analize materijala koje je dostavio Mirsad Kebo, u martu ove godine donio odluku o neprovođenju istrage protiv Šefika Džaferovića, zastupnici SNSD-a su nastavili sa bojkotom sjednica Predstavničkog doma dok se u njihov dnevni red ne uvrsti Džaferovićeva smjena.

Sjednicom održanom 10.06. još uvijek je predsjedavao Šefik Džaferović ali zastupnici SNSD-a su se, nakon što su se na početku tradicionalno povukli, ipak vratili na dio sjednice u kom se razmatrao Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici i glasali protiv.

Stoga, pošto su ranije najavili da neće prisustvovati sjednicama dok god njima predsjedava Džaferović, a kako su se na jednu ipak vratili da bi tobože odbranili interes Republike Srpske i glasali protiv rezolucije, njihov potez ne možemo ocijeniti nikako drugačije nego nedosljedan.

Najniža plata u Republici Srpskoj iduće godine iznosit će 410 KM

Veliki broj građana/ki cijele BiH žive u teškom siromaštvu. U Republici Srpskoj, najniža plata u prethodnih 6 godina...

KS: Izgradnja kompostane, u kojoj će KJKP Park “pretvarati” biootpad u smeđe đubrivo privodi se kraju

Ljetos je KJKP Park Sarajevo prezentovalo javnosti ideju i projekt izgradnje kompostane, odnosno mjesta na kojem će se vršiti prerada biootpada (vrtnog i/ili zelenog otpada) na lokalitetu Parkovog...Ministar Jusko i BHNASA obećali su “kontrolu bh. neba” do kraja 2019. godine

Država Bosna i Hercegovina od završetka rata pa do 2014. godine nije imala kontrolu nad vlastitim nebom. Tek u novembru 2014. godine BiH je preuzela kontrolu nad dijelom svog zračnog prostora, i to...