Izmješteni migranti iz Doma penzionera u Bihaću

Premijer USK, Husein Rošić rekao je 13. jula, na sastanku sa predstavnicima gradova i općina u ovom kantonu, da će migranti koji borave u devastiranoj zgradi Doma penzionera biti premješteni u zgradu Đačkog doma nadomak Bihaća.

“Pripremaju se tehnički uvjeti u Đačkom domu, te će zgrada Doma penzionera u utorak biti zapečaćena.”

Husein Rošić, 13.07.2018.

Kako je i najavljeno na sastanku, oko 200 migranata koji su boravili u devastiranoj zgradi Doma penzionera u Bihaću, izmješteno je u utorak u zgradu Đačkog doma u naselju Borići u blizini Bihaća. Ni ova zgrada nije uslovna za boravak velikog broja ljudi, a ranije je najavljeno da će porodice sa djecom biti izmještene u Hotel Sedra koji ima ima kapacitet 400 mjesta. Iako je ranije bilo otpora prema tom prijedlogu, on je na kraju ipak prihvaćen, pa se, kako prenose mediji, očekuje skoro preseljenje.

Zbog problema sa kojima se suočava Bihać, građani i nadležni ove općine su najavili masovni dolazak na proteste u Sarajevo, kako bi “ponovili zahtjeve vlasti i građana Bihaća da Ministarstvo sigurnosti BiH radi svoj posao.”

S obzirom da su u skladu sa najavama premijera USK, migrant izmješteni iz centra Bihaća, Istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti kao ispunjeno. U svakom slučaju ćemo i dalje pratiti razvoj situacije u vezi sa smještajem migranata u USK.  

(Istinomjer.ba)

Nezavisni odbor može predlagati Vladi USK imena kandidata za policijskog komesara

Premijer Unsko-sanskog kantona, Husein Rošić, govoreći o proceduri imenovanja policijskog komesara, ustvrdio je da...

BiH od sada može izvoziti sve vrste mlijeka i mliječnih proizvoda u EU

Sredinom jula ove godine ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović izjavio je kako resorno ministarstvo i Kancelarija za veterinarstvo BiH vode intenzivne, završne pregovore,...Upućena reakcija Bosne i Hercegovine Evropskoj komisiji povodom ograničenja uvoza čelika

Najavljujući da se mora hitno reagovati kako bi zaštitili Bosnu i Hercegovinu ako EU ograniči uvoz čelika, ministar vanjske trgovine i ekonomskih poslova Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović zatražio...