Bijedić: Problem Željeznica FBiH ipak nije riješen

Enver Bijedic
Enver Bijedic

Državnoj kompaniji “Željeznice FBiH” (ŽFBiH) već danima su blokirani svi računi, čime je ugroženo poslovanje firme, saznaje “Dnevni avaz”. Enver Bijedić (SDP), ministar prometa i komunikacija FBiH, potvrdio nam je jučer ovu informaciju kazavši da je račune blokirala “Bobar banka”.

„Računi su blokirani na osnovu kredita koji je uzela bivša uprava s Nedžadom Osmanagićem na čelu, a nikada nije vratila. Da stvar bude gora, nisu imali ni saglasnost Vlade FBiH za ovaj kredit. No, Uprava je uspjela isplatiti novembarsku plaću, jer smo im prebacili jednu tranšu. Vjerujem da će ubrzo riješiti ovaj problem“, rekao je Bijedić.

(Dnevni Avaz, 12.01.2014.)

Komentar:

Već dugi niz godina Željeznice Federacije se susreću sa brojnim problemima, a blokade računa  kompanije koja je inače prva na listi najvećih poreskih dužnika u FBiH, ponavljaju se sve češće.

Nakon što je, sredinom januara ove godine, Bobar banka blokirala račune ove kompanije jer kredit koji su podigle Željeznice FBiH nije na vrijeme servisiran, ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić je najavio kako će ovaj problem biti ubrzo riješen.

Međutim, krajem marta, u medijima je objavljena informacija kako su računi Željeznica Federacije ponovo blokirani, a iz kompanije je saopšteno kako je ovim ugroženo poslovanje preduzeća, isplata ličnih dohodaka i materijalnih troškova uposlenicima, ali i poslovanje ostalih privrednih subjekata u FBiH koji se naslanjaju na Željeznice FBiH.

Ovaj put računi su blokirani nakon što je Općinski sud u Sarajevu 26. marta donio Rješenje o izvršenju kako bi se naplatio dug od 5,2 miliona KM prema firmi Team System Inficom Services GmbH Austrija.

Ako uzmemo u obzir da je, nakon januarske blokade računa Željeznica FBiH, ministar Bijedić izjavio kako će ovaj problem biti riješen, a da je umjesto toga ponovo došlo do blokade računa, možemo zaključiti kako je njegovo obećanje da će problemi u kompaniji biti riješeni, ostalo neispunjeno, jednako kao i obećanje o skoroj instalaciji Talgo vozova, koji nikada nisu profunkcionisali, te je dogovoreno da se vrate “Končaru”.

(Istinomjer.ba)

Nastavlja se proširenje vrelovodne mreže u Lukavcu

Još 2017. godine počelo se sa provođenjem aktivnosti u cilju  finansiranja, proširenja i rekonstrukcije vrelovodne...

Nezavisni odbor može predlagati Vladi USK imena kandidata za policijskog komesara

Premijer Unsko-sanskog kantona, Husein Rošić, govoreći o proceduri imenovanja policijskog komesara, ustvrdio je da Nezavisni odbor ne može predlagati Vladi USK kandidate za policijskog...Prolongirana rekonstrukcija Velike aleje na Ilidži

Općina Ilidža je u julu prošle godine potpisala ugovor sa Javnom ustanovom za zaštićena područja Kantona Sarajevo o sufinansiranju projekta rekonstrukcije Velike aleje. Tada je najavljeno da...