Neistina

“Zloupotreba u predizbornoj kampanji” krivac za neaktiviranje MAP-a?

Šta tačno Dragan Čović podrazumijeva pod “zloupotrebom u predizbornoj kampanji”, nejasno je, ali ono što je javnosti odavno poznato su jasni i nedvosmisleni stavovi zvaničnika NATO kada je riječ o razlozima zbog kojih još uvijek nije aktiviran MAP, te uslovima koji treba da se ispune da bi se to desilo.

Dvodnevni Samit lidera članica Sjevernoatlanskog saveza (NATO) koji je održan 11.07. i 12.07. 2018. godine u Briselu, privukao je veliku pažnju javnosti u Bosni i Hercegovini. Razlog tome je, prije svega, rasprava koja se u našoj zemlji već duže vrijeme vodi povodom mogućnosti aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP).

Jedna od brojnih izjava u tom pravcu koje su dali visoki zvaničnici u Bosni i Hercegovini je i izjava člana Predsjedništva BiH, Dragana Čovića iz maja 2018. godine:

Mi bismo u srpnju dobili MAP za ulazak u NATO, a to nam je rekla i Merkel. To se neće dogoditi u srpnju samo zbog toga što bi se to moglo zloupotrijebiti u predizbornoj kampanji.

Dragan Čović, 31.05.2018.

Šta tačno Dragan Čović podrazumijeva pod “zloupotrebom u predizbornoj kampanji”, nejasno je, ali ono što je javnosti odavno poznato su jasni i nedvosmisleni stavovi zvaničnika NATO kada je riječ o razlozima zbog kojih još uvijek nije aktiviran MAP, te uslovima koji treba da se ispune da bi se to desilo. Tako je u jednom od obraćanja bosanskohercegovačkoj javnosti, sada već bivšeg zapovjednika NATO snaga u BiH, generala Roberta Houstona, po ko zna koji put naglašeno da do aktiviranja MAP-a neće doći sve dok se uslovi potpisani na samitu NATO u Talinu aprila 2010. godine, u potpunosti ne ispune:

NATO pozdravlja napredak Bosne i Hercegovine u pogledu knjiženja perspektivne vojne imovine na državu BiH, a za upotrebu Ministarstva obrane BiH, i spreman je aktivirati Akcijski plan za članstvo (MAP) kada taj uvjet, koji su postavili ministri vanjskih poslova NATO-a u Talinu 2010. godine, u potpunosti bude ispunjen.

Robert Houston, 27.03.2018.

Podsjećamo, jedan od osnovnih uslova o kojima se govori je knjiženje ukupno 63 perspektivne vojne lokacije na državu Bosnu i Hercegovinu. U skladu sa izjavom datom 04.12.2017. godine tokom prezentacije o trenutnom statusu i ostvarenom napretku u oblasti odbrane u okviru NATO integracijskog procesa Bosne i Hercegovine, do tog momenta, od 63 lokacije koje je svojom odlukom prepoznalo Predsjedništvo BiH, uknjiženo je vlasništvo na njih 30.

Kada NATO ima namjeru aktivirati akcioni plan za članstvo BiH u Sjevernoatlantski savez, u više navrata potvrdio je i Generalni sekretar te organizacije, Jens Stoltenberg:

BiH je kandidat za članstvo u NATO. Imate potrebne instrumente koji vam mogu omogućiti napredak. NATO je spreman aktivirati akcioni plan za članstvo kada sva perspektivna vojna imovina bude uknjižena na državu.

Jens Stoltenberg, 28.04.2018.

Do početka posljednjeg Samita u Briselu, Bosna i Hercegovina nije ispunila uslove iz MAP-a, te je Jens Stoltenberg prvog dana Samita obavijestio javnost u BiH da aktivacija MAP-a za našu zemlju neće biti “na dnevnom redu” skupa:

Ne očekujem da će zemlje članice na ovom Samitu razgovarati o aktivaciji MAP-a za Bosnu i Hercegovinu. Također vam ne mogu reći kada će se ta rasprava naći na našem dnevnom redu.

Jens Stoltenberg, 11.07.2018.

Medijski izvještaji koji su dolazili sa skupa, potvrdili su ove njegove navode.

Na kraju, u zajedničkom saopštenju zemalja članica Sjeveroatlantskog saveza upućenom sa samita u Briselu, Bosna i Hercegovina, kao ni sam MAP, nisu pomenuti, ali je naglašeno “da je zapadni Balkan region od strateškog značaja”za NATO:

Ostajemo potpuno posvećeni stabilnosti i bezbjednosti zapadnog Balkana, kao i podržavanju evroatlantskih aspiracija zemalja u regionu. Nastavićemo da tijesno sarađujemo sa Zapadnim Balkanom na održanju i promovisanju regionalnog i međunarodnog mira i bezbjednosti.

12.07.2018.

Obzirom na ranija jasno iznešena stajališta visokih zvaničnika NATO po pitanju uslova za aktiviranje Akcionog plana za članstvo, Istinomjer izjavu Dragana Čovića “da se to neće dogoditi u srpnju samo zbog toga što bi se to moglo zloupotrijebiti u predizbornoj kampanji”, ocjenjuje neistinitom.

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!