Nedosljedno

Zlatko Lagumdžija: Radni ručak, tri naroda, dva entiteta

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija potvrdio je u ponedjeljak kako je izbjegao dolazak na radni ručak s predsjednikom hrvatske vlade Zoranom Milanovićem jer mu zamjera da je njegov prvi službeni posjet “isuviše nacionalno obojen”.

“BiH nije jednostavan zbroj tri etničke grupe. BiH se sastoji ne samo od tri konstitutivna naroda nego i od četiri milijuna građana i za moj ukus previše je danas bilo retorike o narodima, a čovjek se tu baš nije puno vidio.”

(Slobodna Evropa, 28. 2. 2012.)

Komentar:

Samo 19 dana prije ove izjave, Zlatko Lagumdžija je, govoreći o svojim planovima za vođenje Ministarstva vanjskih poslova, rekao:

“U MIP-u očito treba napraviti kadrovsko filtriranje i provjetravanje koje mora da odražava strukturu BiH kao zemlje tri jednakopravna naroda i dva entiteta” (Glas Srpske, 9. 2. 2012.).

Ostaje otvoreno pitanje gdje se, zaista, Lagumdžija “vidi kao čovjek”, te šta lider SDP-a zapravo misli o zemlji koju kani predstavljati u svijetu (i to ne na “turističkoj bazi”, kako je nakon preuzimanja mandata i obećao) to jest, da li njenom ključnom odrednicom smatra tri konstitutivna naroda i dva entiteta, ili četiri miliona građana?

No, to nije jedina nedosljednost koju je Lagumdžija pokazao u vezi sa posjetom Zorana Milanovića. Utvrdivši prvo da je razlog njegovog nedolaska na radni ručak sa Milanovićem “previše priče o narodima, a premalo o građanima i čovjeku”, Lagumdžija je u roku od jednog dana zaboravio na svoju prethodnu izjavu u kojoj je kao razlog nedolaska naveo poštovanje hijerarhije i institucija države, istakavši pri tom kako je ova posjeta – koju je, sa stanovišta svoje zvanične funkcije, ignorisao – veoma pozitivna za tu istu državu:

“Lagumdžija se osvrnuo i na posjetu predsjednika Vlade Hrvatska Zorana Milanovića BiH kazavši da je vrlo dobro što je on za prvu zvaničnu posjetu na toj funkciji odabrao BiH, te da ima mnogo razloga zbog kojih je važno da dvije države bolje surađuju.

“Ima pozitivno ozračje kad je u pitanju vrh obje države. Međutim, ima masa neriješenih pitanja i zato je dobro što je premijer Milanović upravo ukazao na njih. Naš je interes da se konkretna pitanja između dvije države brže rješavaju”, kazao je.

Upitan zašto danas nije bio na zvaničnom sastanku sa Milanovićem u Sarajevu, Lagumdžija koji obnaša funkciju ministra vanjskih poslova kazao je da je poštovao hijararhiju i institucije ove države.”

(Sarajevo-x.com, 27. 2. 2012.)

Smatra li Lagumdžija BiH zemljom naroda, građana ili čovjeka; da li se u svojim odlukama o tome sa kojim će se državnicima sastati vodi “poštivanjem hijerarhije i institucija”, ili ličnim preferencijama; šta od svega toga ima veću težinu od posjete koju sam ocjenjuje značajnom sa stanovišta rješavanja međudržavnih pitanja – na osnovu ovako nedosljednih izjava zaista je teško zaključiti.

Pitajte Istinomjer!