Nedosljedno

Lagumdžija: U interesu građana nisam došao na sjednicu

lagumdzija i hadzic sdp“Mi pozivamo pobjednike da što je moguće prije pokrenu formiranje vlasti na svim nivoima u skladu s rezultatim izbora. Mi ćemo sutra u svim institucijama gdje se nalazi SDP-ov kadar napraviti inventuru svega što predajemo i da im to što prije predamo kako bi mogli nastaviti raditi u interesu građana BiH”, rekao je Lagumdžija.

(Anadolija, 13.10.2014.)

Komentar:

Sa objavom prvih preliminarnih rezultata u izbornoj noći, bez obzira što je u izbornim utrkama za pojedine nivoe vlasti bilo veoma neizvjesno, jedno je bilo sigurno – da je SDP izgubio izbore na apsolutno svim nivoima. I dok su lideri političkih partija mahom proglašavali izborne pobjede, Zlatko Lagumdžija je morao priznati poraz i sportski čestitati uigranijim protivnicima.

Tako je Lagumdžija čestitajući SDA pobjedu, pozvao i ostale izborne pobjednike na što hitnije formiranje vlasti. Tada je rekao i kako će svi kadrovi SDP-a “napraviti inventuru” u državnim institucijama i nastaviti raditi u interesu građana.

Međutim, dvije sedmice nakon završetka izbora i dva dana nakon objave njihovih konačnih rezultata, kadrova SDP-a nema u državnim institucijama. Naime, na sjednicu Vijeća ministara koja je trebala biti održana u srijedu, 29. oktobra, nisu se pojavili ministri iz SDP-a, pa je ista i otkazana.

Na dnevnom redu ove sjednice, između ostalog, bilo je predviđeno i razmatranje Nacrta osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o vojnoj finansijskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Turske i Implementacionog protokola u vezi sa finansijskom pomoći između Vijeća ministara BiH i Vlade Turske.

Dakle dva dokumenta finansijskog karaktera, svakako od interesa za građane ove zemlje, ostala su nerazmotrena jer ministri SDP-a nisu prisustvovali sjednici. Upravo u toj činjenici ogleda se i nedosljednost još uvijek aktuelnog lidera SDP-a i ministra vanjskih poslova BiH, koji je u izbornoj noći najavio daljnju borbu za interese građana i hitnu predaju vlasti, a koji se dvije sedmice nakon toga nije pojavio na svom radnom mjestu na kojem je i te kako trebao biti.

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!