Neispunjeno

Zbog “čarki između SAD-a i Kine” NSRS prolongirao ispunjavanje zaključaka o prenosu nadležnosti

Šest mjeseci nakon što je Narodna skupština Republike Srpska usvojila Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije o prenosu nadležnosti sa zaključcima, 6.6.2022. godine, na zahtjev Milorada Dodika, održana je 31. posebna sjednica NSRS na kojoj je ovo zakonodavno tijelo usvojilo Informaciju i set zaključaka o međunarodnoj, političkoj i bezbjednosnoj situaciji – mjesto i uloga Republike Srpske.

Foto: N1 Info

Na svojoj 24. posebnoj sjednici, održanoj 10.12.2021. godine, Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije o prenosu nadležnosti sa zaključcima.

Na navedenoj sjednici, u svom završnom obraćanju, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, zahvalivši onima koji su učestvovali u raspravi, prisutne je zamolio da glasaju za navedeni dokument.

Hvala svima koji su učestvovali u raspravi i hvala vam što ste ostali do kraja. Molim vas, glasajte za ovo. Mislim da je ovo pravi način i vrijeme će pokazati ko je zaista bio dosljedan a ko nije bio dosljedan. Naša obevaza nije da bilo šta uradimo ni protiv Bošnjaka, ni Hrvata, ni protiv SDS-a, ni protiv PDP-a. Naša obaveza je da uradimo ono što mislimo da je najbolje za našu zajednicu.

Milorad Dodik, 10.12.2021.

Podsjećamo, tom prilikom usvojena je Informacija o prenosu nadležnosti s Republike Srpske na nivo BiH, kao i, kako je navedeno, Zaključci u vezi s Informacijom o prenosu nadležnosti s Republike Srpske na nivo BiH.

  1. Narodna skupština Republike Srpske usvaja Informaciju o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH.

  2. Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu Republike Srpske zakone i druge propise koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje Republike Srpske.

  3. Zakoni i drugi propisi kojima je izvršen prenos nadležnosti sa Republike Srpske na institucije BiH neće se primjenjivati na teritoriji Republike Srpske od dana stupanja na snagu zakona i drugih propisa iz tačke 2. ovih zaključaka.

  4. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.

Narodna skupština Republike Srpske, 10.12.2021.

Usvojivši Informaciju o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, Informaciju o pravosudnim institucijama BiH te Informaciju o prenosu nadležnosti s Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti, NSRS je zaključio da povlači ranije date saglasnosti iz navedenih, a koje su, nakon toga, odlukama Parlamentarne skupštine BiH prenesene na državni nivo, te istovremeno zadužio Vladu Republike Srpske da u roku od šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u NSRS zakone iz spomenutih oblasti.

Šest mjeseci kasnije, upravo na Dodikov zahtjev, 6.6.2022. godine održana je 31. posebna sjednica NSRS na kojoj je ovo zakonodavno tijelo usvojilo Informaciju i set zaključaka o međunarodnoj, političkoj i bezbjednosnoj situaciji – mjesto i uloga Republike Srpske.

Među deset usvojenih zaključaka, koji su stupili na snagu dan od njihovog donošenja, našao se i onaj po rednim brojem 9, u okviru kojeg NSRS konstatuje da se primjena Zaključaka u vezi sa Informacijom o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH od 10. decembra 2021. godine odlaže za šest mjeseci.

Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da se primjena Zaključaka u vezi sa Informacijom o prenosu naležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, od 10. decembra 2021. godine, odlaže za šest mjeseci kako bi se izbjeglo dodatno usložnjavanje spoljnopolitičke pozicije Republike Srpske u složenim geopolitičkim okolnostima.

Narodna skupština Republike Srpske, 6.6.2022.

Dodik je na početku svog govora na sjednici obrazložio razloge njenog sazivanja:

Opredijelio sam se da zatražim ovu posebnu sjednicu zato što su nagomilani globalni odnosi i čini mi se da je potrebno da kroz ovakvu raspravu razgovaramo i bolje razumijemo kretanja. Da na taj način možemo da koncipiramo naše politike i vjerujem da ćemo kroz zaključke do kojih ćemo doći moći da usaglasimo u okviru Narodne skupštine.

Milorad Dodik, 6.6.2022.

Na kraju svog izlaganja, obrazlažući zaključak NSRS kojim se konstatuje da se primjena Zaključaka u vezi sa Informacijom o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH od 10. decembra 2021. godine odlaže za šest mjeseci, prvi čovjek SNSD-a pozvao se na, kako je rekao, probleme koji se dešavaju na dalekom istoku, pitanja Južnog kineskog mora i Tajvana koja nisu riješena, a koja su “sve češće dio čarki koje gledamo između Sjedinjenih Američkih Država i same Kine”.

Dakle, ono što mi moramo da rješavamo pitanje ovde su posljedice onoga što se dešava. Ukoliko se recimo desi, a moguće je, jer svako onaj ko to ozbiljno prati ili barem malo je u detaljima može da razumije, da problemi koji se dešavaju na dalekom istoku, pitanje Južnog kineskog mora i Tajvana, da nisu riješena i da su sve češće dio čarki koje gledamo između Sjedinjenih Američkih Država i same Kine. U tim okolnostima eventualnog proširivanja tog konflikta i na tom nivou, Republika Srpska mora da ima odgovore na ta pitanja kako proći kroz sve ovo. Pomalo smiriti se, zato i nismo išli sa realizacijom naših zaključaka od desetoga decembra vezano za vraćanje nadležnosti.

Milorad Dodik, 6.6.2022.

Navodeći i da Republika Srpska nije odustala od tih zahtjeva, Dodik je na kraju svog izlaganja pored ostalog izjavio da je potrebno baviti se i pitanjima kako obezbijediti dovoljno hrane za RS, kako da taj entitet obezbijedi “energetsku suverenost”, ali i kako se “prilagoditi još jednom važnom regionalnom političkom faktoru, a to je Turska”.

S obzirom na to da zaključci NSRS iz decembra 2021. godine nisu ispunjeni u roku od šest mjeseci, Istinomjer obećanju Milorada Dodik daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!