Ispunjeno

Završena prva faza rekonstrukcije Sportskog centra “Mejdan” Tuzla

Nakon poplava koje su pogodile Tuzlu krajem jula 2020. godine, Sportsko-kulturno-privredni centar “Mejdan” značajno je oštećen, naročito velika dvorana koja i dalje nije u funkciji. Potom su Grad Tuzla i Razvojni program Ujedinjenih nacija u našoj zemlji početkom septembra 2020. godine potpisali Sporazum o finansiranju projekta obnove objekta SKPC “Mejdan”.

Foto: Grad Tuzla

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović tada je kazao da se sve to radi ciljem obnove Mejdana tako da bude bolji nego prije.

Ovo je prvi korak u zajedničkoj namjeri Grada Tuzle i UNDP u BiH, da Mejdan u konačnici, već iduće godine bude bolji nego što je bio prije poplave. U ovoj prvoj fazi planiramo sanirati uzroke i posljedice poplave, a cilj nam je da se Mejdan obnovi tako da bude mnogo održiviji, da ima manje troškove i da bude energetski efikasan objekat. Energetska efikasnost je štednja, dio zelene ekonomije i našeg ukupnog razvoja, a u okviru ovog projekta radićemo i na unapređenju energetske efikasnosti objekta Mejdana. Danas smo potpisali Sporazum i to je samo prvi korak, u kojem ćemo zajedno uložiti oko pola miliona KM, a onda ćemo u narednoj budžetskoj i kalendarskoj godini nastaviti sa novim ulaganjima u obnovu Mejdana.

Jasmin Imamović, 8.9.2020.

Godinu dana kasnije, nakon završetka projektne dokumentacije potpisan je ugovor između predstavnika UNDP u BiH i izvođača radova za prvu fazu rekonstrukcije Sportskog centra “Mejdan” u Tuzli, koja se odnosi na sanaciju velike dvorane ali i poboljšanje odvodnje oko samog objekta. UNDP u BiH, zajedno sa JP SKPC “Mejdan” i Gradom Tuzla, finansira ovu fazu radova sa 560 hiljada konvertibilnih maraka. Direktor JP SKPC “Mejdan”, Jasenko Elezović je najavio da bi dvorana mogla biti u punom kapacitetu u roku od 120 dana.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović objasnio je koji radovi su predviđeni u prvoj fazi obnove.

Radilo se na projektovanju dugo se bude spreman za buduću poplavu tako da je potpisan ugovor sa UNDP-em o zajedničkom ulaganju i radi se o dvije faze. Prva faza je odvodnja svih tih voda jer kad padne velika kiša ugrožen je Mejdan onim što direktno padne na Mejdan, ali daleko više onim što se slije sa Ilinčice. Dakle da se oko Mejdana imamo velike šahtove sa jakim pumpama i da cijevi se postave mnogo većeg promjera nego što su sada a već je jedan vod provučen sve do Jale preko Južne saobraćajnice tako da se obezbijedi od enormnih padavina, a onda dalje ide uređenje ove dvorane sve to što treba: elektroradova, raznih radova, zamjena onoga što je uništeno i konačno parketa i to bi bila prva faza.

Jasmin Imamović, 6 9.2021.

Početkom decembra 2021.godine, za Istinomjer je rečeno da je planiran završetak prve faze radova sredinom decembra 2021. godine te su iz Gradske uprave Tuzla pojasnili o kojim je tačno radovima riječ.

Ovom fazom su obuhvaćeni radovi na hidroizolaciji, elektrokabliranju, reparaciji teleskopskih tribina, uz zamjenu 1.100 točkića na tribinama, reparaciju svih sjedećih mjesta (oko 2.500), farbanje čelične konstrukcije tribina, postavljanje oko 2.000 m2 novog parketa, u skladu sa međunarodnim standardima.

Gradska uprava Tuzla, 8.12.2021.

Krajem decembra 2021. godine zvanično su okončani radovi na prvoj fazi obnove SKPC “Mejdan”, kada je gradonačelnik Tuzle objasnio šta je sve urađeno i ko je navedene radove i u kojoj mjeri finansirao.

Ovdje su, prevencije radi, sve vode odvedene u Jalu, napravljene su drenaže. Bio je poduhvat presjeći južnu saobraćajnicu i odvesti sve te odvodne cijevi do rijeke Jale. Važna je bila ta prevencija, a nakon toga, cilj je bio da se uredi dvorana, sa teleskopima, sa 2000 m² parketa i, svjedoci smo da velika dvorana SKPC Mejdan ponovo blista punim sjajem. Ovo do sada što smo uradili koštalo nas je 560.000 KM, od toga je 355.000 KM iz Budžeta Grada, a ostatak su finansirali UNDP i SKPC Mejdan. Kada je u pitanju Mejdan, radi se o sredstvima prikupljenim od donacija.

Jasmin Imamović, 23.12.2021.

S obzirom na to da je okončana prva faza projekta obnove SKPC “Mejdan”, Istinomjer će obećanje gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića iz septembra prošle godine, da će u 2021. godini početi obnova ovog centra, ocijeniti ispunjenim.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!