Neutemeljeno

Zakon o zabrani negiranja genocida nije moguće “prevazići” ili “odložiti” njegovu primjenu

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik PDP-a Branislav Borenović gostovao je na O kanalu 4. novembra 2021. godine, gdje je, između ostalog, komentarisao i Odluku visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Screenshot: O kanal

Tom prilikom, Borenović je izjavio da se pitanje ovog zakona treba “razriješiti” kroz dogovor u institucijama Bosne i Hercegovine:

Očigledno da vladajuća koalicija nema namjeru da razriješi ovo pitanje nametnutoga zakona. Nekoliko mjeseci je iza nas u kojima smo očekivali da će biti dovoljno političke zrelosti i mudrosti sa svih strana da se pitanje bespotrebno nametnutog zakona razriješi kroz domaći dogovor, kroz parlamentarnu proceduru onako kako je to Ustavom propisano i da Parlament BiH u oba svoja doma usvoji zakonsko rješenje koje tretira vrlo ozbiljnu, osjetljivu materiju onako kako to rade demokratske zemlje.

Branislav Borenović, 4.11.2021.

Nedugo nakon toga, Borenović je dodao i da se navedeni zakon treba “prevazići”:

Ja mislim da je to ključno za svakog političkog aktera u ovoj zemlji, kako doći do situacije u kojoj ćemo prevazići taj nametnuti zakon i u kojem će vjerovatno morati imati određenu ulogu i gospodin Schmidt, ako hoćemo da budemo dio jednog velikog rješenja u kojem će se, po nama jedino moguće prolongirati ili odložiti primjena ovog zakonskog rješenja da se da da šansa domaćim političkim strukturama da u Parlamentu BiH…”

Branislav Borenović, 4.11.2021.

Podsjećamo, Odluka visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, objavljena na stranici OHR-a 23. jula 2021. godine, uspostavila je kaznenu odredbu zabrane i kažnjavanja negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, kao i veličanja ratnih zločinaca.

Da nije moguće “prevazići” ili “odložiti primjenu” Inzkovog zakona, suprotno tvrdnji Borenovića, svjedoči tačka 1. Odluke, koja ne ostavlja prostor za takvo nešto:

  1. Zakon koji slijedi i koji čini sastavni dio ove Odluke stupa na snagu kako je predviđeno u članku 2. tog Zakona, na privremenoj osnovi sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uvjeta.

  2. Ova Odluka stupa na snagu odmah i odmah se objavljuje na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika i u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”.

Dr. Valentin Inzko, visoki predstavnik, 22.7.2021.

Istinomjer je izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, da se nije moguće “odreći” navedenog zakona, ranije već ocijenio istinitom.

Stoga, tvrdnje Branislava Borenovića da je potrebno “prevazići taj nametnuti zakon”, kao i “prolongirati ili odložiti primjenu ovog zakonskog rješenja”, Istinomjer ocjenjuje neutemeljenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!