Ispunjeno

Zakon o sukobu interesa upućen u parlamentarnu proceduru

Kao što je i 4. marta najavio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou Bosne i Hercegovine upućen je u parlamentarnu proceduru iste sedmice.

Izvor: Fena / Screenshot

Na pres-konferenciji nakon održanog sastanka s ministrima vanjskih poslova Republike Italije i Republike Austrije, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković najavio je usvajanje Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou Bosne i Hercegovine u Vijeću ministara BiH te slanje ovog prijedloga u parlamentarnu proceduru.

Nadam se u toku dana, ako uvrstimo tu tačku, da ćemo imati pozitivno mišljenje svih strana i usvojen ovaj zakon na Vijeću ministara. Vrlo brzo, već tokom ove sedmice, ići će se prema Parlamentu, kako smo se dogovorili.

Elmedin Konaković, 4.3.2024.

Iako se Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj 4. marta izjasnilo o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou Bosne i Hercegovine, on nije usvojen taj dan, kako je najavio ministar Konaković. Prijedlog zakona usvojen je na hitnoj telefonskoj sjednici dva dana kasnije, 6. marta 2024. godine.

Novi tekst Prijedloga zakona upućen je po hitnoj proceduri Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje, s oznakom EI kao potvrdom odgovarajuće usklađenosti sa zakonodavstvom Evropske unije i međunarodnom praksom u tom području.

Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za 8. mart 2024. godine i na dnevnom redu sjednice ovog zakonodavnog tijela našao se i zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou Bosne i Hercegovine.

Shodno tome da je novi tekst Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou Bosne i Hercegovine usvojen u Vijeću ministara BiH te da je upućen u parlamentarnu proceduru u toku ove sedmice, Istinomjer obećanje Elmedina Konakovića ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!