Neispunjeno

Zakon o ispitivanju porijekla imovine u NSRS nije razmatran u 2019. godini

Poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), Davor Šešić, najavio je krajem februara kako će stranački klub iz kojeg dolazi u skupštinsku proceduru opet uputiti Zakon o ispitivanju porijekla imovine, a poslanike je pozvao na jedinstven stav. Zakon se našao u Programu rada NSRS za 2019. godinu, prema kojem bi trebao biti razmatran u posljednjem kvartalu godine.

Pošto se ovih dana često pominje riječ jedinstvo mi sada pozivamo na jedinstven stav oko ovog pitanja kako bi se izglasao ovaj zakon i kaznili svi oni koji su uništili budućnost mladih u RS i kao bi tim potezom vratili perspektivu i budućnost mladim ljudima u Republici Srpskoj.“

Davor Šešić, 27.02.2019.

Kako je tom prilikom najavljeno, na čelu pravnog tima SDS-a koji će raditi na izradi zakona o porijeklu imovine će biti profesorica Ivanka Marković, također poslanica SDS-a u NSRS.

Klub poslanika SDS-a predložio je donošenje ovog zakona još krajem 2012. godine, te je on u formi nacrta i usvojen u NSRS krajem januara 2013. godine. Prijedlog zakona ipak nikada nije usvojen, a poslanici SDS-a su u augustu iste godine pokušali inicirati i održavanje referenduma na kome bi se građani izjasnili da li prihvataju donošenje zakona o ispitivanju porijekla imovine u RS. Međutim, inicijativa je tada blokirana odlukom skupštinske većine sa zaključkom da je neustavna, pa se o njoj poslanici nisu ni izjašnjavali.

Program rada NSRS za 2019. godinu, usvojen je sredinom marta ove godine, a kako su za Istinomjer rekli iz SDS-a, Zakon o ispitivanju porijekla imovine u njemu se našao zaslugom poslaničkog kluba te stranke.

Iako je Klub poslanika SDS u NSRS želio da ovaj zakon bude razmatran ranije, Narodna skupština je odlučila da se Zakon o ispitivanju porijekla imovine nađe na dnevnom redu u poslednjem kvartalu 2019. godine. Srpska demokratska stranka aktivno radi na pripremi ovog zakonskog rješenje za koji se nadamo da će biti usvojen u poslednjem kvartalu 2019. godine kada će i biti na dnevnom redu.”

Srpska demokratska stranka, 31.05.2019.

O Zakonu o ispitivanju porijekla imovine govorila je u augustu 2019. godine i poslanica SDS-a, Ivanka Marković.

Tačno je da bi se Nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine trebao krajem godine naći pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, jer je to predviđeno Programom rada NSRS za četvrti kvartal 2019. godine. Imajući u vidu ovu činjenicu, pravni tim SDS-a izvršio je potrebne analize uporednog zakonodavstva, a konačan stav po određenim pitanjima će se zauzeti nakon skupštinske pauze.”

Ivanka Marković, 07.08.2019.

Sredinom novembra iz Vlade RS najavljeno je skoro kreiranje ovog zakona, a kako je tada saopšteno, dato je “zeleno svjetlo za početak rada komisije kojoj je taj posao i povjeren”.

Zadatak radne grupe je izrada nacrta i prijedloga zakona o ispitivanju porijekla imovine, te da učestvuje u javnoj i stručnoj raspravi, ako je bude odredila Narodne skupštine RS. Smatramo da je radi efektivnije borbe protiv kriminala i korupcije nesporna potreba za jačanjem mehanizama, a jedan od njih je svakako i donošenje ovog zakonskog rješenja.”

Sanja Džombić, službenica za odnose s javnošću u Ministarstvu pravde RS, 15.11.2019.

Međutim prema onome što se može vidjeti na zvaničnoj stranici NSRS, Nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine nije predlagan niti od strane Vlade RS niti od strane kluba poslanika SDS-a do kraja 2019. godine. S obzirom na navedeno Istinomjer će obećanje Davora Šešića da će klub SDS-a predložiti pomenuti zakon do kraja godine, ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!