Zakon o ispitivanju porijekla imovine u NSRS nije razmatran u 2019. godini

Poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), Davor Šešić, najavio je krajem februara kako će stranački klub iz kojeg dolazi u skupštinsku proceduru opet uputiti Zakon o ispitivanju porijekla imovine, a poslanike je pozvao na jedinstven stav. Zakon se našao u Programu rada NSRS za 2019. godinu, prema kojem bi trebao biti razmatran u posljednjem kvartalu godine.

Pošto se ovih dana često pominje riječ jedinstvo mi sada pozivamo na jedinstven stav oko ovog pitanja kako bi se izglasao ovaj zakon i kaznili svi oni koji su uništili budućnost mladih u RS i kao bi tim potezom vratili perspektivu i budućnost mladim ljudima u Republici Srpskoj.“

Davor Šešić, 27.02.2019.

Kako je tom prilikom najavljeno, na čelu pravnog tima SDS-a koji će raditi na izradi zakona o porijeklu imovine će biti profesorica Ivanka Marković, također poslanica SDS-a u NSRS.

Klub poslanika SDS-a predložio je donošenje ovog zakona još krajem 2012. godine, te je on u formi nacrta i usvojen u NSRS krajem januara 2013. godine. Prijedlog zakona ipak nikada nije usvojen, a poslanici SDS-a su u augustu iste godine pokušali inicirati i održavanje referenduma na kome bi se građani izjasnili da li prihvataju donošenje zakona o ispitivanju porijekla imovine u RS. Međutim, inicijativa je tada blokirana odlukom skupštinske većine sa zaključkom da je neustavna, pa se o njoj poslanici nisu ni izjašnjavali.

Program rada NSRS za 2019. godinuusvojen je sredinom marta ove godine, a kako su za Istinomjer rekli iz SDS-a, Zakon o ispitivanju porijekla imovine u njemu se našao zaslugom poslaničkog kluba te stranke.

Iako je Klub poslanika SDS u NSRS želio da ovaj zakon bude razmatran ranije, Narodna skupština je odlučila da se Zakon o ispitivanju porijekla imovine nađe na dnevnom redu u poslednjem kvartalu 2019. godine. Srpska demokratska stranka aktivno radi na pripremi ovog zakonskog rješenje za koji se nadamo da će biti usvojen u poslednjem kvartalu 2019. godine kada će i biti na dnevnom redu.”

Srpska demokratska stranka, 31.05.2019.

O Zakonu o ispitivanju porijekla imovine govorila je u augustu 2019. godine i poslanica SDS-a, Ivanka Marković.

Tačno je da bi se Nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine trebao krajem godine naći pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, jer je to predviđeno Programom rada NSRS za četvrti kvartal 2019. godine. Imajući u vidu ovu činjenicu, pravni tim SDS-a izvršio je potrebne analize uporednog zakonodavstva, a konačan stav po određenim pitanjima će se zauzeti nakon skupštinske pauze.”

Ivanka Marković, 07.08.2019.

Sredinom novembra iz Vlade RS najavljeno je skoro kreiranje ovog zakona, a kako je tada saopšteno, dato je “zeleno svjetlo za početak rada komisije kojoj je taj posao i povjeren”.

Zadatak radne grupe je izrada nacrta i prijedloga zakona o ispitivanju porijekla imovine, te da učestvuje u javnoj i stručnoj raspravi, ako je bude odredila Narodne skupštine RS. Smatramo da je radi efektivnije borbe protiv kriminala i korupcije nesporna potreba za jačanjem mehanizama, a jedan od njih je svakako i donošenje ovog zakonskog rješenja.”

Sanja Džombić, službenica za odnose s javnošću u Ministarstvu pravde RS, 15.11.2019. 

Međutim prema onome što se može vidjeti na zvaničnoj stranici NSRS, Nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine nije predlagan niti od strane Vlade RS niti od strane kluba poslanika SDS-a do kraja 2019. godine. S obzirom na navedeno Istinomjer će obećanje Davora Šešića da će klub SDS-a predložiti pomenuti zakon do kraja godine, ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Prosječna plata u RS još nije dostigla 1000 KM

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović izjavila je početkom aprila 2019. godine kako očekuje povećanje plata...

Zakon o električnoj energiji RS nije usvojen “u najkraćem mogućem roku”

Prilikom podnošenja svog ekspozea pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), premijer ovog entiteta, Radovan Višković najavio je kako će novi Zakon o električnoj energiji RS biti...


Izborni zakon nije izmijenjen do kraja 2019. godine

Nakon što je lider HDZ-a BiH, Dragan Čović zajedno sa liderima SDA i SNSD-a, Bakirom Izetbegovićem i Miloradom Dodikom početkom augusta prošle godine potpisao sporazum o formiranju vlasti na državnom...