Zakon o ispitivanju porijekla imovine u NSRS u posljednjem kvartalu ove godine?

Poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), Davor Šešić, najavio je krajem februara kako će stranački klub iz kojeg dolazi u skupštinsku proceduru opet uputiti Zakon o ispitivanju porijekla imovine, a poslanike je pozvao na jedinstven stav. Zakon se našao u Programu rada NSRS za 2019. godinu, prema kojem bi trebao biti razmatran u posljednjem kvartalu godine.

Pošto se ovih dana često pominje riječ jedinstvo mi sada pozivamo na jedinstven stav oko ovog pitanja kako bi se izglasao ovaj zakon i kaznili svi oni koji su uništili budućnost mladih u RS i kao bi tim potezom vratili perspektivu i budućnost mladim ljudima u Republici Srpskoj.“

Davor Šešić, 27.02.2019.

Kako je tom prilikom najavljeno, na čelu pravnog tima SDS-a koji će raditi na izradi zakona o porijeklu imovine će biti profesorica Ivanka Marković, također poslanica SDS-a u NSRS.

Klub poslanika SDS-a predložio je donošenje ovog zakona još krajem 2012. godine, te je on u formi nacrta i usvojen u NSRS krajem januara 2013. godine. Prijedlog zakona ipak nikada nije usvojen, a poslanici SDS-a su u augustu iste godine pokušali inicirati i održavanje referenduma na kome bi se građani izjasnili da li prihvataju donošenje zakona o ispitivanju porijekla imovine u RS. Međutim, inicijativa je tada blokirana odlukom skupštinske većine sa zaključkom da je neustavna, pa se o njoj poslanici nisu ni izjašnjavali.

Program rada NSRS za 2019. godinuusvojen je sredinom marta ove godine, a kako su za Istinomjer rekli iz SDS-a, Zakon o ispitivanju porijekla imovine u njemu se našao zaslugom poslaničkog kluba te stranke.

Iako je Klub poslanika SDS u NSRS želio da ovaj zakon bude razmatran ranije, Narodna skupština je odlučila da se Zakon o ispitivanju porijekla imovine nađe na dnevnom redu u poslednjem kvartalu 2019. godine. Srpska demokratska stranka aktivno radi na pripremi ovog zakonskog rješenje za koji se nadamo da će biti usvojen u poslednjem kvartalu 2019. godine kada će i biti na dnevnom redu.”

Srpska demokratska stranka, 31.05.2019.

Istinomjer će pratiti da li će Zakon o ispitivanju porijekla imovine u RS biti razmatran krajem ove godine. 

(Istinomjer.ba)

Uskoro rekonstrukcija dionice puta Stari Ilijaš – Malešići

U ponedeljak, 16. septembra načelnik Općine Ilijaš, Akif Fazlić održao je radni sastanak sa ministrom saobraćaja...

Hoće li “šestorka” imati zajedničke kandidate za načelnike 2020. godine?

U kontekstu, kako je rekao, priprema za naredne lokalne izbore, zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH Sarajevo, Damir Mašić “eksluzivno je...Federacija podnosi kontratužbu protiv Republike Srpske?

Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj 5. septembra ove godine razmatrala je informaciju koju je pripremilo Ministarstvo finansija FBiH o kontratužbi protiv Republike Srpske. Naime,...