Zakon o električnoj energiji RS i dalje na čekanju

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić najavio je izradu nacrta Zakona o električnoj energiji koji bi trebalo da dovede do reorganizacije „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) u prvom kvartalu 2019. godine. Međutim, nacrt ovog zakona do sada nije razmatran od strane Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske.

Podsjećamo, u januaru ove godine resorni ministar Petar Đokić, govoreći o povećanju kapitala ERS i planovima kada je upitanju energetski sektor, rekao je da se nacrt zakona o električnoj energiji RS “očekuje u prvom kvartalu ove godine”.

Taj zakon će regulisati, pored brojnih pitanja, i pitanje razdvajanja snabdjevača i distributera, to je aktivnost koja slijedi u narednom perodu. Interes i Vlade i ERS-a je da što prije imamo ovaj zakon.

Petar Đokić, 25.01.2019.

Kako je ranije pojašnjeno, ovim zakonon trebala bi se normirati reorganizacija ERS, zatim razdvajanje proizvodnih od distributivnih preduzeća, otpuštanje radnika te otkup akcija od malih akcionara. Na pitanje da li će donošenje ovog zakona zaista značiti i reorganizaciju rada u smislu otpuštanja radnika u ERS-u, Đokić je tada odgovorio kako to “ne zna”.

Rano je govoriti o poziciji ERS-a u kontekstu primjene ovog zakona jer ne možemo ništa prejudicirati. Moramo imati rješenja, pa tek onda govoriti kakve su posljedice zakonskih rješenja, ali politika ove vlasti je uvijek bila ogromna pažnja prema radnicima i bilo koja reforma koja je provedena, pa i ova na „Željeznicama RS“, nije završena na način da su radnici bačeni na ulice nego je donesen adekvatan program zbrinjavanja i podrške radnicima i uglavnom je sve sporazumno rješavano. Tako će i u vom kontekstu to pitanje biti tretirano, s punom odgovornošču

Petar Đokić, 25.01.2019.

Reduciranje broja zaposlenih u javnim preduzećima RS u martu ove godine najavio je premijer Republike Srpske, Radovan Višković o čemu je Istinomjer već pisao. U nekim preduzećima, počelo se raditi na reorganizaciji, no kada je u pitanju ERS to je evidentno odgođeno. Podsjećamo, ”Šume RS” dobile su moratorij na zapošljavanje, a premijer Višković najavio je sastanke sa menadžmentima “svih javnih preduzeća” s ciljem pronalaženja modaliteta za reduciranje broja zaposlenih. Smanjenje broja zaposlenih najavljeno je i u resornim ministarstvima RS.

Zakon o električnoj energiji RS nije razmatran ni na jednoj od do sada održanih sjednica Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske, a prema posljednjoj najavi “za očekivati je da se usvoji u septembru“. Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić za svoje obećanje da će nacrt Zakona o električnoj energiji biti dostavljen Vladi RS u prvom kvartalu 2019. godine od Istinomjera dobija ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Kanalizacija stigla, asfalt na čekanju

Desetogodišnji projekat izgradnje kanalizacije u Bijeljini privodi se kraju, ali jedan broj ulica u tom gradu nakon...

Općina Čapljina i službeno postala Grad Čapljina

Početkom marta 2017. godine iz ureda načelnika Čapljine, Smiljana Vidića saopćeno je da je pokrenuta inicijativa da ova općina dobije status grada. Nakon dvije godine od pokretanja inicijative...


Simbol Sarajeva dobija osvjetljenje u narednim mjesecima

Testno osvjetljenje jedne strane releja na brdu Hum urađeno je 20. maja 2019. godine, dok bi u konačnici, za nekoliko mjeseci relej trebao biti u potpunosti osvijetljen. Naime, kako se navodi...