Neistina

Zahiragić neistinito o podršci BOSS-a vladama Kantona Sarajevo

Tokom emisije “Dobar dan BiH”, emitovanoj u programu Hayat TV 3. decembra 2020. godine, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo ispred Stranke Demokratske Akcije (SDA) Haris Zahiragić konstatovao je da je Bosanska stranka-Mirnes Ajanović (BOSS) podržala sve vlade Kantona Sarajevo (KS) u posljednjih osam godina. Istinomjer je provjerio ove tvrdnje.


Izvor: TV Hayat

U diskusiji sa Irfanom Čenigićem, članom SDP-a i zastupnikom u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Zahiragić je, komentarišući savezništva koje su političke stranke pravile pred Lokalne izbore 2018. godine, naveo kako je stranka BOSS podržavala sve vlade Kantona Sarajevo u posljednjih osam godina:

BOSS je stranka koja je podržala sve vlade u Kantonu Sarajevo. BOSS je stranka koja je podržala sve vlade u posljednjih osam godina u Sarajevu.

Haris Zahiragić, 3. 12. 2020.

S obzirom na to da je Zahiragić naveo period od posljednjih osam godina kao relevantan za ovu analizu, prvi saziv Vlade Kantona Sarajevo uzet u razmatranje jeste onaj imenovan 21. 11. 2012. godine:

Novi saziv Vlade KS rezultat je nove skupštinske većine koju čini 18 zastupnika i to: SDA (7), SDU (1), BPS (1), BOSS (1), NSRZB (1) i 7 samostalnih poslanika, koji su izglasali nepovjerenje prethodnom sazivu i imenovali novi saziv 21.11.2012. godine. Novi saziv Vlade čine premijer i 4 ministra iz SDA, 2 ministra iz BPS, 2 ministra iz SDU, 1 ministar iz BOSS, 1 ministar iz NSRZB i 2 ministra nezavisni kandidati predloženi od strane 2 samostalna zastupnika koji čine novu skupštinsku većinu.

Centri civilnih inicijativa (CCI), Izvještaj o radu Vlade KS za period 2010 – 2014,1. 9. 2014.

Navedeni saziv Vlade, u kojem je učestvovala i stranka BOSS, zadržao se sve do Općih izbora 2014. godine. Nakon ovih izbora, nova Vlada imenovana je u martu 2015. godine, ali je vrlo brzo došlo do promjena u njenom sastavu:

Vlada koja je bila operativna u „tehničkom“ mandatu održavala je sjednice sve do imenovanja nove vlade, a koja je prvu sjednicu novog saziva održala 26.03.2015. godine. Skoro 6 mjeseci nakon izbora. (…) Ipak, ubrzo nakon konstituisanja nove Vlade došlo je do promjena u sastavu iste. U novembru mjesecu 2015. godine, stranka „Demokratska fronta“ (DF) izašla je iz vladajuće koalicije. Dakle, svega 8 mjeseci nakon postizbornog konstituisanja vlasti u KS, potpisivanjem novog koalicionog dogovora, formirana je nova skupštinska većina (…) Vladajuću većinu čine poslanici SDA (9), SBB (6) i BPS (1). Dakle, sudeći prema broju zastupnika u vladajućoj koaliciji, Vlada je manjinska, jer nije obezbijeđeno minimalno 18 „ruku“ koliko je potrebno da većina funkcionira. No, kroz čitav mandat, neformalnu i kontinuiranu podršku Vlada dobija od skupštinskog kluba BOSS-Samostalni poslanik Nermin Bjelak – koji broji tri zastupnika.

CCI, Mandatni izvjestaj o monitoringu rada Vlade KS 2014-2018, 30. 6. 2018.

Iako u ovom periodu članovi stranke BOSS nisu obavljali ministarske funkcije, CCI navodi da je Vlada imala podršku upravo ove stranke kako bi održavala većinu. Stoga, jasno je da je BOSS zaista podržao i ovaj saziv Vlade KS-a.

Ipak, nakon Opštih izbora 2018. godine, Skupština Kantona Sarajevo je 26. 12. 2018. godine imenovala novu Vladu KS-a, a podržala su je 24 zastupnika iz šest stranaka. Unutar ova 24 zastupnika nije bilo kadrova stranke BOSS:

Za imenovanje Vlade KS-a glasala su 24 zastupnika, dok ih je 10 bilo protiv. Narod i pravda (NiP), Savez za bolju budućnost (SBB), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL), Naša stranka (NS), Demokratska fronta (DF) i Socijaldemokratska partija (SDP) imaju većinu od 24 ruke u Skupštini KS-a, što je bilo dovoljno da izglasaju podršku novoj Vladi KS.

Klix, 26.12.2018.

Evidentno, BOSS nije podržao vladu Šestorke, a potpis njihovog zastupnika Harisa Plehe bio je presudni kako bi se ova Vlada smijenila krajem 2019. godine. Plehina podrška je izostala kada je 18 zastupnika potpisalo zahtjev za smjenu Vlade Kantona Sarajevo u oktobru 2020. godine.

S obzirom na činjenicu da je stranka BOSS u proteklih osam godina bila dosljedna u pružanju podrške sazivu Vlade Kantona Sarajevo koju je činila SDA, a odbijala podržati Vladu Šestorke, kao i Vladu Četvorke, Istinomjer tvrdnju Harisa Zahiragića ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!