Analize

Zabrana negiranja genocida kao glavna vijest protekle sedmice

Istinomjer se u protekloj sedmici bavio ocjenjivanjem izjava i obećanja domaćih političkih aktera svih nivoa vlasti u BiH, a među ocijenjenim zvaničnicima, između ostalih, našli su se i Bakir Izetbegović, Milorad Dodik, Ibrahim Hadžibajrić i drugi.

Kao vijest koja je obilježila proteklu sedmicu izdvaja se nametanje Izmjena Krivičnog zakona BiH od visokog predstavnika u našoj zemlji Valentina Inzka, koje se odnose na negiranje genocida. Politički predstavnici iz RS su u medijskim istupima reagovali na ovu odluku sada već bivšeg čelnika OHR-a. Tako je zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i članica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Sanja Vulić kazala da bi se, zarad “istine”, trebali otvoriti grobovi žrtava genocida u Srebrenici kako bi se ponovo uradila DNK analiza jer, prema njenim riječima, identifikaciju su dosad vršili “OHR, Valentin Inzko i njemu slični”, što je Istinomjer ocijenio neistinitim, jer je to posao Međunarodne komisije za nestale osobe BiH.

Nakon što je sjednica Zastupničkog doma PSBiH, na kojoj se trebao razmatrati Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, otkazana zbog nedolaska zastupnika iz RS, Istinomjer se u analizi “Blokade institucija i prestanak blokada: Od svega ima nešto važnije” bavio ranijim bojkotima rada institucija BiH, koje su dolazile od zvaničnika iz RS-a.

Neistinitom je ocijenjena tvrdnja Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a, da se odluka visokog predstavnika o dopunama Krivičnog zakona BiH može “odbaciti”, što demantuju ranije odluke, između ostalog, i Ustavnog suda BiH. Dodik je također izjavio da je naša zemlja konfederacija, što je ocijenjeno kao neistinito. Istinomjer se u analizi bavio i još jednim u nizu verbalnih napada Dodika na novinare, odnosno BN televiziju. Predsjednik SNSD-a je, naime, izjavio da je to “antisrpska televizija”, te da će “Srbi jednog dana morati da poduzmu neke akcije protiv njih.

U analizi “Da li zabrana negiranja genocida ugrožava osnovna ljudska prava?” Istinomjer se bavio izjavama pojedinih političkih zvaničnika iz RS, koji tvrde da će se uvođenjem zakonske norme negiranja genocida ograničiti osnovna ljudska prava slobode mišljenja i izražavanja.

Osim Izmjena Krivičnog zakona BiH o negiranju genocida, Istinomjer je protekle sedmice zabilježio i duge neistinite tvrdnje, poput one Bakira Izetbegovića, lidera SDA, da je prosječna plata u BiH 40% veća nego u Sjevernoj Makedoniji, što demantuju zvanični statistički podaci, pa sve do neistinitih tvrdnji vijećnika u Gradskom vijeću Sarajeva Muamera Mekića da je Sarajevo u top pet posjećenih destinacija u Evropi. Osim navedenog, Istinomjer je ocijenio neistinitom i tvrdnju načelnik Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića da je Gazi husrev-begova medresa najstarija u Evropi, a zvanični podaci s područja Dubrovnika demantuju da je najstarija i u jugoistočnoj Evropi.

Neistinitom su ocijenjene tvrdnje Mirka Šarovića, predsjednika SDS-a, o radu trenutnog saziva Vijeća ministara BiH u odnosu na prethodni, ali i Dženana Đonlagića, zastupnika DF-a u Zastupničkom domu BiH, o tome da je klub zastupnika iz kojeg dolazi imao više prijedloga zakona od Vijeća ministara.

Istinomjer će također pratiti hoće li urbanistički plan KS biti usvojen do kraja ljeta, kako je to najavio premijer ovog kantona Edin Forto.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!