Za Dodika, Rusi nisu stranci

Po ko zna koji put ove godine, predsjednik Republike Srpske i kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik govorio je o navodnom „miješanju stranaca u politiku u BiH.“

Kao član Predsjedništva BiH ću insistirati na ukidanju stranog miješanja, što Ivanić nije sposoban i neće, da se dijalog između stranaca i institucija vlasti na prostoru BiH odvija u okviru standarda koji su za sve normalne zemlje potrebni, izbaciti ih iz bilo kakvog upliva i mogućnosti da se bave makro ili mikro pitanjima na nivou BiH.”

Milorad Dodik, 27.09.2018.

Samo tri dana kasnije, Dodik se u Sočiju sreo sa predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom, a potom je izjavio kako je podrška Rusije sudbonosna za RS.

Važno je da imamo pažnju koju predsjednik Rusije pokazuje za Republiku Srpsku… Mi sarađujemo sa Rusijom koja je jedan od garanata Dejtonskog sporazuma i tu nema nikakvih problema. Kada tu dodate naše bratske veze onda je vidljivo da je ta saradnja dobra i uspješna. (…) Mislim da je rigidna, potpuno nepotrebna priča o navodnom malignom ruskom uticaju i kod nas i na Balkanu. To su izmislili neki štabovi sa Zapada koji pokušavaju da se obračunavaju na globalnom nivou sa Rusijom. Odbacujemo tu mogućnost. Mi imamo normalnu prijateljsku saradnju, a to što je za nekog drugog rigidno, to je za njih problem.”

Milorad Dodik, 30.09.2018.

Prijateljstvo Republike Srpske sa Rusijom svakodnevno se potencira od strane SNSD-a u domaćem javnom prostoru, što kroz izvještavanje medija u tom entitetu, ali i kroz aktivnosti poput otvaranja predstavništava RS u toj zemlji. Da je ruska podrška vladajućim strukturama u RS prisutna, nedvojbeno svjedoči i izjava Vladimira Putina data tokom sastanka sa Dodikom.

„Znam da 7. oktobra imate izbore i želim da poželim uspjeh vama i vašim pristalicama.“

Vladimir Putin, 30.09.2018.

Osim toga, u domaćoj javnosti svakodnevno je prisutna i podrška ruske novinske agencije „Sputnik“  upravo Miloradu Dodiku i SNSD-u. Naime u izvještavanju ove agencije, izbori u BiH, ali i sve druge političke teme kojima se ovi članci bave, predstavljeni su isključivo iz perspektive Milorada Dodika.

Narativi koje Dodik gradi već mjesecima na njemu su prikazani kao činjenice, bez ikakvog pokušaja provjere istih, a u tekstovima se tematizuju pitanja o tome “šta se to sprema” – od strane, podrazumijeva se, različitih “neprijatelja” koje identificira sam Dodik. 

Dakle, iz svega navedenog jasno je da već duže vremena postoji strano mješanje u izborni proces u BiH i to od strane najveće ruske novinske agencije koja otvoreno podržava vladajuće strukture u RS, a to je također uradio i Putin, favorizujući Dodika i “njegove pristalice”.

S obzirom na to Istinomjer će i Dodikovu izjavu sa početka teksta ocijeniti kao nedosljednu.

(Istinomjer.ba)

Prijedlog zakona o prestanku mandata stranih sudija na korak od Parlamentarne skupštine BiH

Najavljujući posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske koja će se održati 17. 02. 2020. godine sa jednom...

Izgubljen u prevodu

Svoje obraćanje na Desetoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik započeo je i završio pozdravom i dobrodošlicom: Goodbye BiH, welcome...


Napadi na džamije u RS su se dešavali i tokom Ramazana

Dan nakon još jednog u nizu napada na Čaršijsku džamiju u Bosanskoj Dubici, gostujući u emisiji RTS-a “Upitnik”, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, Milorad Dodik ustvrdio je da se “u Republici...