Za Čovića više ne postoji mogućnost izmjene Izbornog zakona BiH

Dragan Čović i ranije je iznosio isti stav u pogledu krajnjeg roka za izmjenu Izbornog zakona kojeg, sudeći po posljednjoj izjavi, nije promijenio.

Nakon sjednice Hrvatskog narodnog sabora (HNS), održane 14.05.2018. godine, predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH, Dragan Čović u izjavi za medije iznio je ponovo svoje viđenje mogućnosti izmjena Izbornog zakona BiH, nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) raspisala Opšte izbore za oktobar 2018. godine. Naglašavajući da “kako uopće nema smisla razgovarati o izmjenama izbornog zakonodavstva u ovoj godini”, dodao je “da je bilo kakva aktivnost vezana za izmjene Izbornog zakona BiH sada nemoguća”:

U Izborni zakon BiH se ne smije dirati u ovoj kalendarskoj godini. Ne dolaze u obzir bilo kakve aktivnosti vezane za izmjene izbornog zakonodavstva u ovoj godini. Za nas to nema nikakvog smisla.

Dragan Čović, 14.05.2018.

Dragan Čović i ranije je iznosio isti stav u pogledu krajnjeg roka za izmjenu Izbornog zakona.

Tako je marta ove godine izrazio optimizam da se “promjena Izbornog zakona može izvršiti na vrijeme, odnosno do raspisivanja izbora”, te polovinom aprila mjeseca 2018. godine ponovio:

Raspisivanjem ćemo završiti priču o Izbornom zakonu, ne dozvoljavajući nekom da špekulira da će se on moći promijeniti u desetom mjesecu. Prema standardu ponašanja, Izborni zakon smo trebali završiti do kraja prošle godine. A kad već nismo uspjeli onda je to svakako potrebno uraditi do petog mjeseca.

Dragan Čović, 13.04.2018.

Obzirom na nekoliko puta ponovljene stavove koji se odnose na, po njegovom mišljenju, krajnji rok do kojeg je moguće vršiti izmjene Izbornog zakona BiH u ovoj godini, stajalište predsjednika HDZ-a BiH po o ovom pitanju Istinomjer ocjenjuje dosljednim.

(istinomjer.ba)

 

Stvaraju se uslovi za obnovu Bistričke stanice

U junu 2019. godine, odlukom Gradskog vijeća (GV) Grada Sarajeva kojom je omogućeno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa...

Koliko je SDA imala zastupnica u Skupštini USK od 1996. godine do danas

U svom nedavnom istupu u javnosti, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA, Šemsudin Dedić pored ostalog je govorio o, kako je rekao, pomacima koje je SDA...

Povećanja prostornih i kadrovskih kapaciteta za potrebe predškolskog obrazovanja u KS

Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo nedavno je saopćeno da je pokrenuta procedura “da se udvostruči broj sati obaveznog predškolskog programa za djecu u godini pred polazak...