Neistina

Vukanović neistinito o novcu i potpisima potrebnim za kandidaturu na izborima

Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) i lider pokreta Za pravdu i red, konstatovao je 6. maja 2022. godine da neće istaknuti samostalnu kandidaturu za Predsjedništvo BiH na Općim izborima 2022. godine, iznijevši kao razloge nemogućnost zadovoljavanja finansijskih kriterija za kandidaturu, odnosno neophodnu količinu potpisa podrške.

Screenshot: YouTube/Nebojša Vukanović

Vukanović je rekao da su se uslovi kandidature za Opće izbore promijenili, ustvrdivši, između ostalog, da je od ove godine za predsjedničku kandidaturu potrebno 50.000 KM i 10.000 potpisa podrške:

Do raspisivanja ovih Opštih izbora uvijek su postojala dva nivoa za koja biste prikupljali novac i potpise. Prvi nivo je bio Narodna skupština Republike Srpske, govorim kod nas u Republici Srpskoj, to je bilo oko 14.000 maraka i 3.000 potpisa, a drugi nivo je bio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i član Predsjedništva, trebalo je 5.000 potpisa i 24.000 maraka. Od ovih izbora postoje tri nova, prvi nivo je Narodna skupština, treba vam 3.000 potpisa i 18.000 KM, drugi nivo je Parlamentarna skupština gdje vam treba 5.000 potpisa i 25.000 KM, i treći nivo je nivo za člana Predsjedništva gdje vam treba još 5.000 potpisa i još 25.000 KM, to je 50.000 maraka da biste se prijavili. Da je to bilo na ovim Opštim izborima, kao što se očekivalo, kao što je to bilo godinama i decenijama unazad, da prikupite 5.000 potpisa i 24.000 hiljade KM pa da imate mogućnost da prijavite PSBiH i člana Predsjedništva, svakako bismo zaokružili obje te opcije, međutim nakon što je došlo do izmjena i nakon što je zaokruženo da treba 10.000 potpisa i 50.000 KM, jednostavno to je prevelik zalogaj i nema šanse da se objektivno izdvoji tolika količina i potpisa, ali i tolika količina sredstava, samo da biste platili tu neku kotizaciju i taksu za učešće na izborima. (…) Da nije bilo izmjena, da je ostalo kao ranije, svakako bih zaokružio naravno i za člana Predsjedništva, pa bismo čekali sve do juna, do potvrđivanja kandidature, da vidimo šta je, da li bi se išlo ili ne. Ovako postoji jedino mogućnost da me opozicija kandiduje kao zajedničkog kandidata. (…) Ja ne mogu, nemam stvarno 50.000 KM, niti 10.000 potpisa da bih se kandidovao za člana Predsjedništva.

Nebojša Vukanović, 6.5.2022.

Centralna izborna komisija BiH (CIK), na sjednici održanoj 4. maja 2022. godine, donijela je Odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora u BiH u nedjelju, 2. oktobra 2022. godine.

Na istoj sjednici, CIK je donio i Pravilnik o prijavi i uvjetima za ovjeru političkih subjekata za učešće na Općim izborima 2022. godine. Članom 4. ovog pravilnika regulisana je visina novčane takse za ovjeru prijave na izbore, u zavisnosti od nivoa na koji se politički subjekat kandiduje.

Kada su u pitanju političke stranke, postoje četiri nivoa prijave, u skladu s nivoima vlasti koji se biraju na Općim izborima, a taksa za pojedinčne kategorije iznosi:

1) 25.000 KM za izbore za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine;

2) 25.000 KM za izbore za zastupnike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH);

3) 18.000 KM za izbore za zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, predsjednika Republike Srpske i zastupnike u Narodnoj skupštini Republike Srpske i

4) 13.000 KM za izbore za zastupnike u kantonalnim skupštinama u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Pravilnik o prijavi i uvjetima za ovjeru političkih subjekata za učešće na
Općim izborima 2022. godine

Radi se o nešto većem novčanom iznosu nego što je bilo neophodno izdvojiti za kandidaturu na Općim izborima 2018. godine. Međutim, suprotno konstataciji Vukanovića, i tada su postojale četiri kategorije prijave u BiH, odnosno tri u entitetu Republika Srpska, te aplikacija za Predsjedništvo i Predstavnički dom PSBiH nije bila objedinjena, kako je on ustvrdio. Prije četiri godine, taksa za Predsjedništvo i Predstavnički dom iznosila je po 20.000 KM, za entitetske parlamente i predsjednika/cu Republike Srpske 14.000 KM, a za kantonalne skupštine 10.000 KM. Dakle, pri kandidaturi za Predsjedništvo i Predstavnčki dom, tada je bilo potrebno platiti taksu u iznosu od ukupno 40.000 KM, a ne 24.000 KM, kako je Vukanović rekao.

Ukoliko Vukanović na izborima ove godine, kada je državni nivo vlasti u pitanju, ne planira imati listu za Predstavnički dom PSBiH, nego biti samo kandidat za Predsjedništvo, ne bi morao platiti iznos od 50.000 KM, kako je implicirao u obraćanju, nego 25.000 KM.

Važno je izdvojiti i stav (3) člana 4. Pravilnika o prijavi i uvjetima za ovjeru političkih subjekata za učešće na Općim izborima 2022. godine, koji kaže da “novčani iznos takse za ovjeru političke stranke ne uplaćuju pojedinačno za svaki organ, već uplaćni iznos takse za ovjeru za viši organ vlasti važi i za niže nivoe organa vlasti, osim u slučaju kandidovanja za izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine”. Dakle, ako bi politička stranka Nebojše Vukanovića imala kandidatsku listu za Predstavnički dom PSBiH, ne bi morala platiti dodatnih 18.000 KM za entitetske skupštine.

Kada su u pitanju potpisi podrške, njihov minimalni iznos regulisan je Izbornim zakonom BiH. Kako je definisano članom 4.4, stavom (5) Izbornog zakona, da bi se ovjerili za učešće na izborima, politička stranka ili nezavisni kandidat moraju podnijeti CIK-u prijavu za učestvovanje na izborima, koja sadrži najmanje:

1) pet hiljada (5.000) potpisa birača upisanih u Centralni birački spisak za izbore za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine;

2) pet hiljada (5.000) potpisa birača upisanih u Centralni birački spisak za izbore za poslanike Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine;

3) tri hiljade (3.000) potpisa birača upisanih u Centralni birački spisak za izbore poslanika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ili za izbore narodnih poslanika Narodne skupštine Republike Srpske, ili za izbor predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske.

Izborni zakon BiH

Izborni zakon BiH je, kada su u pitanju odredbe o potpisima podrške za učešće na Općim izborima, posljednji put izmijenjen u aprilu 2016. godine, tako da su i na posljednjim Općim izborima 2018. godine vrijedila ista pravila kao i ove godine. Tako aplikacija za Predsjedništvo i Predstavnički dom PSBiH ni 2018. godine, što se tiče potpisa podrške, nije bila objedinjena, kako je ustvrdio Vukanović, nego je i tada bilo potrebno izdvojiti po 5.000, odnosno ukupno 10.000 potpisa za kandidaturu na oba navedena nivoa vlasti.

Uzevši u obzir sve navedeno, tvrdnje Nebojše Vukanovića o visini takse za ovjeru prijave političkog subjekta za učešće na Općim izborima, neophodnom broju potpisa podrške, kao i različitim kategorijama za zadovoljavanje ovih kriterija, Istinomjer ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!