Neispunjeno

Vlast u Mostaru još uvijek nije formirana

U video intervjuu za portal Klix predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović komentarisao je aktuelna politička pitanja, a dotakao se i Lokalnih izbora u Gradu Mostaru iz novembra 2020. godine.

Screenshot: Klix

Tako je Čović, na upit voditelja da li će Mostar dobiti vlast u tekućoj godini, odgovorio potvrdno, te dao i precizan rok:

Apsolutno sam siguran. Ne da ćemo dobiti u ovoj godini, ja ću učiniti sve da ga dobijemo 15-20 dana nakon proglašenja konačnih rezultata.

Dragan Čović, 16. 1. 2021.

Upravo je na sjednici, upriličenoj 19. 1. 2021. godine, Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) donijela Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora 2020. godine u Gradu Mostaru, održanih 20. 12. 2020. godine. Konačni rezultati izbora su dostupni na internet-stranici CIK-a. Podsjećamo, ovo je prvi put nakon 12 godina da su građani Mostara ponovo imali priliku da biraju gradsku vlast.

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara upriličena je 5. februara, te je na njoj i održan prvi krug glasanja za gradonačelnika, ali bezuspješno, s obzirom na to da nije postignuta dvotrećinska većina u glasovima. U prvom krugu glasanja, 15 vijećnika je glasalo za Marija Kordića (HDZ BiH), 11 za Zlatka Guzinu (Koalicija za Mostar), a pet za Irmu Baraliju (Bh. blok). Suzdržano je bilo pet vijećnika (Hrvatska republikanska stranka i Prva mostarska partija). Prije nego što je sjednica prekinuta zbog odlaska članova Koalicije za Mostar, Ivan Zelenika (HDZ BiH) izabran je za predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara, a za njegove zamjenike imenovani su Salem Marić (SDA) i Velibor Milivojević (Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar).

U međuvremenu, zajedničkom izjavom su Delegacija Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Misija OSCE-a u BiH i Ured visokog predstavnika pozvali Gradsko vijeće da proces glasanja vrati na poziciju koja je u skladu sa Statutom Grada Mostara i da ponovi prvi krug glasanja za gradonačelnika Mostara, s obzirom na to da je, kako su naveli potpisnici ove izjave, odluka o izboru gradonačelnika javnim glasanjem “u suprotnosti sa članom 36. Statuta Grada Mostara, u kojem se navodi da se izbori u Gradskom vijeću moraju obaviti tajnim glasanjem”.

Tokom nastavka konstituirajuće sjednice 10. februara, Gradsko vijeće poništilo je zaključak kojim se predviđa da izbor gradonačelnika bude javan, te je odlučeno da prvi krug glasanja bude ponovljen, a rezultati su pokazali da je Mario Kordić dobio 14 glasova, Zlatko Guzin 12, Irma Baralija dva, dok Arman Zalihić, koji je početkom sjednice predložen za ovu poziciju u ime Kluba Prve mostarske partije (PMP), nije dobio nijedan glas.

Nakon glasanja, sjednica je ponovo prekinuta, a dogovoreno je da se nastavi dva dana kasnije. U izjavi za medije nakon prekida, kandidat HDZ-a za poziciju prvog čovjeka Mostara Mario Kordić kazao je kako će Mostar “u petak sigurno imati gradonačelnika”. Međutim, isti nije izabran ni tog dana, s obzirom na to da je sjednica i ovog puta prekinuta, i to nakon prijedloga SDP-a da se odaberu tri gradonačelnika koja će se rotirati svakih 16 mjeseci.

Budući da gradonačelnik Grada Mostara nije izabran u vremenskom okviru koji je naveo Dragan Čović, Istinomjer ovu izjavu predsjednika HDZ-a BiH ocjenjuje neispunjenom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!