Ispunjeno

Vlada Tuzlanskog kantona otvara Ured za borbu protiv korupcije

Ministrica pravosuđa i uprave u Vladi Tuzlanskog kantona (TK) Una Harčin je u februaru 2021. godine, nedugo nakon što je imenovana na ovu funkciju, obznanila prioritete svog budućeg djelovanja, ustvrdivši da će glavni fokus biti na borbi protiv korupcije.

Screenshot: RTVTK

Kako su naveli iz Naše stranke, čija je Harčin članica, ona je o prioritetima angažmana na ovoj izvršnoj funkciji razgovarala na susretu sa šefom Ureda misije OSCE-a u Tuzli Damirom Gnjidićem i predsjednikom Tima Vlade TK-a za prevenciju korupcije Miralemom Halilovićem:

Prioritet mog rada bit će borba protiv korupcije, donošenje Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK, kao i osnivanju Ureda za borbu protiv korupcije u Tuzlanskom kantonu.

Una Harčin, 24. 2. 2021.

Nešto više od dva mjeseca kasnije, Vlada TK-a je na svojoj 15. redovnoj sjednici usvojila Uredbu o osnivanju Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom. Kako su tom prilikom naveli iz Vlade, ovo je “prvi put da Tuzlanski kanton institucionalno uspostavlja mehanizam za sprečavanje korupcije”.

Šef ureda će se birati putem javnog konkursa i zasigurno će jedan od uvjeta biti i prethodno iskustvo u borbi protiv korupcije, a Ministarstvo pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona će normativno uspostaviti rad Ureda, te će već interno biti raspoređeni državni službenici u sam Ured. Ovo znači da neće doći do novih zapošljavanja. Samim tim znatno će se i ubrzati formiranje Ureda, koji će u vrlo kratkom roku postati operativan.

Vlada TK-a, 4. 5. 2021.

Ministrica Harčin je istakla kako će se ovim uredom uspostaviti i nekoliko online registara koji će biti javno dostupni:

Ured će voditi niz registara kao što su e-registar javnih nabavki, e-registar zaposlenih u javnom sektoru, e-registar subvencija i podsticaja, kao i druge registre. Svi registri će biti javni i dostupni građanima na uvid.

Una Harčin, 4. 5. 2021.

Zahvaljujući formiranju Ureda za borbu protiv korupcije u TK-u, Istinomjer obećanje Une Harčin iz februara, u kojem ovo navodi kao jedan od prioriteta, ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!