Neispunjeno

Još uvijek nije usvojen zakon o porijeklu imovine u TK

Una Harčin, ministrica pravosuđa i uprave u Vladi Tuzlanskog kantona (TK), nakon preuzimanja ove funkcije početkom godine, saopštila je da će u fokusu resornog ministarstva biti borba protiv korupcije, odnosno usvajanje relevantnih zakona koji će adresirati ovaj problem.

FOTO: RTV Lukavac

Početkom septembra, u Lukavcu je upriličena javna rasprava o Nacrtu zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK, te je tom prilikom Harčin izjavila da će Skupština TK ovaj zakon prihvatiti jednoglasno, i to na sjednici u oktobru:

Mi očekujemo da ćemo sam prijedlog zakona imati na oktobarskoj sjednici kada očekujemo da će zakon biti donesen, izglasan jednoglasno.

Una Harčin, 7.9.2021.

Donošenje ovog zakona Harčin je ranije navela kao prioritet svog mandata, pored obećanja o osnivanju Ureda za borbu protiv korupcije, koje je Istinomjer već ocijenio ispunjenim:

Prioritet mog rada bit će borba protiv korupcije, donošenje Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK, kao i osnivanju Ureda za borbu protiv korupcije u Tuzlanskom kantonu.

Una Harčin, 24.2.2021.

Vlada TK-a je na 18. redovnoj sjednici, održanoj 25. maja 2021. godine, utvrdila Nacrt zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK, kojim se “utvrđuju obaveze nosiocima javnih funkcija u Tuzlanskom kantonu da prijave zatečenu imovinu i prihode, porijeklo i promjene imovine i prihoda, kao i poklone koje dobiju u toku obavljanja javne funkcije”:

Zakon predviđa i način prikupljanja, obradu, korištenje, zaštitu i čuvanje podataka, kao i dužnosti i obaveze organa nadležnih za provođenje i nadzor nad provođenjem ovog zakona, te se uz lično nosioce javnih funkcija odnosi i na dostavljanje podataka o imovini njihovih bliskih srodnika i povezanih osoba. Osim na poslanike u Skupštini Tuzlanskog kantona i članove Vlade Tuzlanskog kantona, ovaj zakon odnosi se i na vijećnike u gradskim i općinskim vijećima, gradonačelnike i načelnike općina direktore i zamjenike direktora agencija, fondova, javnih preduzeća, javnih ustanova i institucija čiji je osnivač Tuzlanski kanton, gradovi ili općine na području Tuzlanskog kantona, te članove skupština, upravnih i nadzornih odbora institucija u Tuzlanskom kantonu koji su izabrani ili imenovani, ili je za njihov izbor ili imenovanje data saglasnost od strane Skupštine, odnosno Vlade Tuzlanskog kantona ili gradskih i općinskih vijeća.

Vlada TK-a, 25.5.2021.

Krajem juna, Skupština TK-a je jednoglasno prihvatila Nacrt zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK-u, čiji je nosilac izrade Ministarstvo pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona, koje će i provesti javnu raspravu u trajanju od 90 dana.

Ministrica Harčin je u izjavi za RTVTK pozvala građane/ke ovog kantona da se uključe u proces javne rasprave, te izjavila da su prilikom donošenja Nacrta ovog zakona podršku pružili i predstavnici međunarodne zajednice u BiH:

Obzirom da je u 14 prioriteta koje je Evropska komisija dala za Bosnu i Hercegovinu, koji su nužni da bi se Bosna i Hercegovina integrisala u Evropsku uniju, korupcija je jedna od onih ključnih i najbitnijih, tako da naravno da sam odmah potražila i pomoć međunarodne zajednice, pri tome američka ambasada, delegacija Evropske unije i misija OSCE-a su nam pružili itekakvu podršku.

Una Harčin, 1.7.2021.

Međutim, na sjednici Skupštine TK, održanoj 21. oktobra 2021. godine, suprotno najavi Harčin, nije došlo do usvajanja Prijedloga zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK, budući da ova tačka nije ni uvrštena u dnevni red.

Istinomjer je 29. oktobra poslao upit na adresu Ministarstva pravosuđa i uprave TK, ali do dana objavljivanja teksta nismo dobili odgovor na pitanje u kojoj je fazi donošenja navedeni zakon.

S obzirom na činjenicu da zakon o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK nije usvojen u oktobru, kako je to Una Harčin najavila, Istinomjer obećanje ministrice pravosuđa i uprave TK ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!