Ispunjeno

Vlada RS uspostavlja direkciju za investicije

Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je 22. novembra 2021. godine da će Vlada RS od naredne godine posjedovati direkciju za strane investicije.

FOTO: BN

Kako je istakao Višković, sredstva za osnivanje direkcije za investicije bit će obezbijeđena u budžetu RS za 2022. godinu:

Ono što isto tako danas treba da odavde ode kao jedna veoma značajna poruka, da ćemo mi već u budžetu 22. godine da imamo jednu novu direkciju. Nije ona samo direkcija da bi neko dobio radno mjesto, nego trebaju nam kvalitetni ljudi na pravo mjesto, a ona će se zvati direkcija za strane investicije.

Radovan Višković, 17.11.2021.

Komentarišući najavu osnivanja direkcije za investicije, predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske Milenko Krajišnik izjavio je da je dobrodošlo sve što će pozitivno uticati na investiranje u Republici Srpskoj:

Osnivanje agencije ili direkcije, čiji su ciljevi promocija mogućnosti za investiranje, povećanje efikasnosti investiranja, pružanje investitorima svih potrebnih informacija na jednom mjestu i skraćivanje administrativnih procedura, te olakšavanje za njih određenih postupaka, može samo pozitivno uticati na ekonomski rast i razvoj.

Milenko Krajišnik, 20.11.2021.

Vlada Republike Srpske je već na 146. sjednici, održanoj 18. novembra 2021. godine, pokrenula proceduru osnivanja direkcije za investicije. S ciljem formiranja direkcije, Vlada RS je utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o republičkoj upravi i, po hitnom postupku, uputila ga Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) na razmatranje.

Direkcija za investicije koncipirana je kao svojevrstan servis za domaće i strane investitore, odnosno kao „adresa“ na kojoj će potencijalni investitori ostvariti sve potrebne kontakte u vezi s pokretanjem poslovanja u Republici Srpskoj.

Vlada RS, 18.11.2021.

Sedam dana kasnije, NSRS je na svojoj 19. redovnoj sjednici po hitnom postupku usvojio navedeni zakon.

Konačno, NSRS je na 26. posebnoj sjednici, održanoj 15. decembra 2021. godine, usvojio budžet Republike Srpske za 2022. godinu u iznosu od 4,024 milijarde KM, unutar kojeg su za stavku “Rashodi po osnovu inicijalnih sredstava za početak rada Republičke direkcije za investicije” izdvojena sredstva od 1.500.000 KM.

Budući da su u budžetu Republike Srpske za 2022. godinu, u skladu s najavom predsjednika Vlade Radovana Viškovića, obezbijeđena sredstva za osnivanje direkcije za investicije, Istinomjer obećanje Viškovića ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!