Neistina

Vlada RS ipak, a i zvanično, podržava Ratka Mladića

“Hapšenje Ratka Mladića predstavlja ispunjenje međunarodnih obaveza iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, koje su preuzele sve države u regionu”, ocijenio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Poručuje i da “institucije RS-a nikada nisu stajale, niti će stajati u odbrani bilo koga ko je počinio ratne zločine, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost”.

(RTRS, 20. 5. 2011.)

***

Premijer Republike Srpske, Aleksandar Džombić izjavio je danas da će Vlada RS izdvojiti finansijska sredstva za obranu haškog optuženika Ratka Mladića.

Prema njegovim rečima, pokrenuta je procedura za obezbeđivanje pomoći fondaciji koja će pružati pravnu pomoć optuženima pred Haškim tribunalom, prenela je Radio-televizija RS.

(FONET/24sata.rs, 1. 6. 2011.)

Komentar:

Ako se pod “institucijama Republike Srpske” podrazumijeva i Vlada RS-a, začuđuje ogromna nesrazmjera između Dodikove izjave da “nisu i neće stajati u odbrani bilo koga ko je počinio ratne zločine” i Džombićevog izdvajanja finansijskih sredstava za odbranu Ratka Mladića, čovjeka koji se, iako bez zvanične presude, smatra odgovornim za genocid u Srebrenici, za šta postoje i relevantni dokazi, izjave, snimci itd.
Osim ako Vlada RS-a Ratka Mladića ne smatra herojem, što nije nemoguće s obzirom na prisustvo Emila Vlajkija, potpredsjednika RS-a i Petra Đokića, ministra za boračka pitanja RS, skupu koji je za cilj imao podršku Mladiću (http://www.cazin.net/bih/podrska-mladicu-i-uvrede-tadicu-na-skupu-u-b-luci).

Pitajte Istinomjer!