Ispunjeno

Vlada KS uplatila 300 hiljada KM Zemaljskom muzeju BiH

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine je jedan od šest kulturnih ustanova od državnog značaja čiji pravni status i finansiranje još uvijek nije sistemski riješeno, a da će se pitanjem rješavanja statusa ustanova od državnog značaja baviti i Vlada Kantona Sarajevo (KS) najavio je početkom maja ministar kulture i sporta KS, Kenan Alikadić.

Sredinom maja 2020. godine, javnost je obaviještena da “direktorska plata ‘državnog’ muzeja iznosi 642,38 KM neto, uz napomenu da ona neće biti uplaćena do daljnjeg”. S tim u vezi, direktor Zemaljskog muzeja BiH, Mirsad Sijarić istakao je da se “finansiranje ove institucije i dalje vrši zahvaljujući vlastitim prihodima od realizacije projekata i posjeta”.

Mi i dalje nismo ni na jednom budžetu, vlast se pravi da ne postojimo, svi zaposleni u ovoj ustanovi ne primaju plate jer nemamo finansijskih sredstava, pa smo prepušteni čekanju javnih poziva na koje apliciramo kao i nevladine organizacije za sredstva. U 2020. godini je Ministarstvo nauke i obrazovanja FBiH raspisalo jedan poziv u martu i aplicirali smo, ali još nema nikakvih povratnih informacija. Kantonalni nivo je nedavno raspisao takvu vrstu poziva i rezultati će biti poznati tek u junu. Na kraju mi zapravo i ne znamo da li ćemo dobiti sredstva za ovu godinu, a država nije još ni blizu te odluke.

Mirsad Sijarić, 19. maj 2020.

Nakon što je 27. maja 2020. godine posjetio Zemaljski muzej BiH, ministar Alikadić najavio je isplatu od oko 300 hiljada KM Zemaljskom muzeju čime će se omogućiti isplata jednog dijela plata uposlenika ove kulturne ustanove.

Javnosti je poznato da uposlenici muzeja imaju minimalne plate i da čak i te sramotno male plate ne dobijaju već mjesecima. Upravo je ovo razlog zbog kojeg sam insistirao da grant za Zemaljski muzej postane operativan odmah nakon usvajanja Rebalansa budžeta KS. Prva uplata muzeju bit će izvršena već naredne sedmice i to u iznosu od 300.000 KM. Na taj način ćemo omogućiti isplatu barem djela plata.

Kenan Alikadić, 27. maj 2020.

Početkom juna 2020. godine ministar Alikadić je potpisao ugovor sa direktorom Zemaljskog muzeja BiH, Mirsadom Sijarićem čime je obezbijeđeno 300.000 KM za rad ove institucije. Iz Vlade KS istakli su da će “iznos biti u potpunosti isplaćen, a ne u ratama, što će omogućiti barem isplatu dijela neisplaćenih plata za uposlenike Zemaljskog muzeja BiH”.

Ugovor potpisan danas omogućava samo jedno trenutno i promptno djelovanje od strane Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. U narednom periodu ćemo se posvetiti tome da uložimo maksimalne napore da u potpunosti riješimo finansiranje Zemaljskog muzeja BiH.

Kenan Alikadić, 02. juni 2020.

Ovim Istinomjer obećanje ministra kulture i sporta KS, Kenana Alikadića ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!