Ispunjeno

Započeo proces stipendiranja vrhunskih sportista u KS-u

Iz Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo u julu 2020. godine najavili su skori početak stipendiranja vrhunskih sportista.

U julu ove godine Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo obavijestilo je javnost da je usvojen Pravilnik o kategorizaciji sportista prema ostvarenim rezultatima kojim se “sportisti sa stalnim prebivalištem na teritoriji KS-a razvrstavaju prema ostvarenim sportskim rezultatima i, u zavisnosti od kategorije, stiču pravo na određene naknade”.

Nažalost, ovo pitanje do sada nije bilo sistemski regulisano, zbog čega naši najuspješniji sportisti nisu mogli računati na pomoć iz budžeta (…) Ono što je najbitnije jeste činjenica da smo konačno regulisali pitanje stipendiranja mladih vrhunskih sportista sa prostora našeg kantona. Prema odredbama pravilnika, svaki dobitnik medalje propisane pravilnikom, od kadeta do 18 godine, stiče pravo na stipendiju. Period stipendiranja iznosi 12 mjeseci, dok će iznos same naknade za svaku godinu biti definisan odlukom ministra.

Kenan Alikadić, 16. 7. 2020.

S tim u vezi, Vlada KS-a je u saopćenju povodom usvajanja pomenutog pravilnika istakla da od septembra u KS-u počinje stipendiranje vrhunskih sportista:

Stipendiranje prema novom pravilniku će početi u septembru, a novac za ove namjene je već obezbijeđen u budžetu KS.

Saopćenje, Vlada KS, 16. 7. 2020.

Kako se u javnosti nisu pojavile informacije o početku stipendiranja vrhunskih sportista u KS-u, Istinomjer je kontaktirao Ministarstvo kulture i sporta KS-a, a odgovor, koji smo dobili od ministra Kenana Alikadića, prenosimo u cijelosti:

Pravilnik o stipendiranju je stupio na snagu i predviđa stipendiranje sportista od mjeseca septembra. To znači da svaki sportista koji postigne rezultat predviđen pravilnikom stiče pravo na godišnju stipendiju. Obzirom da je korona uslovila sportske aktivnosti te nije bilo takmičenja, u mjesecu novembru je reprezentativka BiH Tara Bohatjuk nastupila na evropskom prvenstvu u boksu gdje je osvajanjem bronzane medalje stekla pravo na godišnju stipendiju. Ovo je prva sportska stipendija od 1996. godine. Shodno tome, svaki sportski vrhunski rezultat u narednom periodu će rezultirati dodjelom stipendije.

Kenan Alikadić, 26. 11. 2020.

S obzirom na činjenicu da je osvajanjem bronzane medalje Tara Bohatjuk stekla pravo na godišnju, odnosno mjesečnu stipendiju u trajanju od godinu dana u KS-u, čime je proces stipendiranja vrhunskih sportista u ovom kantonu započeo, Istinomjer će pomenuto obećanje ocijeniti ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!