Ispunjeno

Vlada FBiH započela aktivnosti na otvaranju muzeja

Salmir Kaplan
Salmir Kaplan

”To nas je ponukalo, radnici nas zovu i žale se, žele da rade. Jučer je Vlada usvojila jedan zaključak po kojem se posljednji put obraća Vijeću ministara, a ukoliko Vijeće ministara ponovo ne odgovori, mi ćemo pristupiti imenovanju privremenog Upravnog odbora i privremenih nekih mjera.“

Salmir Kaplan, ministar kulture i sporta FBiH

(Fena, 10.04.2014.)

Komentar:

Zatvorena vrata Zemaljskog muzeja BiH već duže vremena su sramota glavnog grada BiH, ali i tema o kojoj se jako često govori u domaćoj i međunarodnoj javnosti. Problem ovog muzeja samo je jedan od primjera nebrige državnih vlasti za institucije kulture koje nose ime države BiH, a u sličnoj situaciji, gdje su suočeni sa zatvaranjem, se nalaze ili su se ranije nalazile između ostalih i Umjetnička galerija BiH, Kinoteka BiH i Muzej književnosti BiH.

Istinomjer je još krajem prošle godine pisao o naporima federalnog nivoa vlasti da se ovaj problem riješi u saradnji sa državnim ministarstvom civilnih poslova, a nakon što resorni ministar u Vijeću ministara, Sredoje Nović, ponovo nije odgovorio na poziv federalnih kolega, ministar kulture FBiH Salmir Kaplan je najavio kako će Vlada FBiH pristupiti imenovanju privremenog Upravnog odbora, kako bi se omogućilo otvaranje muzeja.

To se i dogodilo na sjednici Vlade FBiH održanoj 28. aprila, kada je imenovan privremeni Upravni odbor Zemaljskog muzeja BiH, u koji su izabrani Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH i Srđa Hrisafović, prodekan za međunarodnu saradnju Akademije likovnih umjetnost Univerziteta u Sarajevu. Za predsjednika Upravnog odbora imenovan je reditelj Haris Pašović.

Ovim činom, Vlada FBiH je započela aktivnosti koje vode ka konačnom otvaranju Zemaljskog muzeja BiH, čime je i ispunjeno obećanje Salmira Kaplana da će se i bez odgovora ministarstva civilnih poslova BiH, odnosno ministra Novića, pristupiti imenovanju privremenog Upravnog odbora ove institucije.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!