Ispunjeno

Kaplan i Mašić tražili sastanak sa Novićem, ali odgovor nisu dobili

masic kaplan“Ovim sada se uspostavlja praksa i pozicija u budžetu FBiH za kulturne institucije o kojima ovdje govorimo. To ne bi trebalo doći u pitanje ni u narednim godinama. Ono što predstoji je ozbiljan razgovor sa Ministarstvom civilnih poslova. Kolega Salmir Kaplan i ja ćemo već početkom naredne sedmice tražiti sastanak sa Novićem da konačno definišemo status Zemaljskog muzeja BiH i Kinoteke BiH, za koje ne bi smjelo biti problema što se tiče finansiranja na državnom nivou. Nakon toga će biti u potpunosti jasno koje institucije i kojem iznosu će se finansirati iz ovih 1,4 miliona”, objašnjava Mašić.

(Klix.ba, 28.11.2013.)

Komentar:

Vlada FBiH je povukla dobar potez kada je u Budžet FBiH za 2014. godinu uvrstila izdvajanje od 1,4 miliona KM za institucije kulture od značaja za BiH, koje se godinama muče sa finansiranjem i koje se, većinom, zbog toga nalaze pred gašenjem ili su već ugašene. Pored toga, federalni ministar obrazovanja, Damir Mašić i njegov kolega u Ministarstvu kulture i sporta FBiH, Salmir Kaplan, najavili su kako će zatražiti hitan sastanak na državnom nivou sa ministrom civilnih poslova BiH, Sredojem Novićem, kako bi se konačno definisao status Kinoteke BiH, Zemaljskog muzeja BiH i još pet institucija; odnosno kako bi se ispitala mogućnost njihovog finansiranja i sa državnog nivoa.

Na upit „Istinomjera“ kabinetu ministra Kaplana o tome da li je ovaj sastanak iniciran, dobili smo sljedeći odgovor: „Obavještavam Vas da sam 02.12.2013. godine uputio dopis Ministarstvu civilnih poslova BiH, kojim u svoje ime i u ime ministra Mašića tražim sastanak sa ministrom Novićem povodom rješavanja statusa sedam institucija kulture od značaja za BiH. Kabinet ministra Novića još uvijek nije potvrdio termin za traženi sastanak“.

Stoga, možemo konstatovati kako su Mašić i Kaplan svoje obećanje o hitnom zahtjevu za sastankom ispunili, a da li će do njega uopšte doći u ovoj godini i prije konačnog usvajanja Budžeta institucija BiH za 2014. godinu, sada zavisi isključivo od ministra Novića, koji ni u prethodnim godinama nije iskazao interes da se sa državnog nivoa pomognu najznačajnije institucije kulture u zemlji čije ime nose.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!