Neistina

Višković neistinito o načinu primjene ruske vakcine

Premijer Republike Srpske Radovan Višković je u obraćanju medijima 21. januara 2021. godine informisao javnost o aktuelnom stanju u vezi nabavke vakcina protiv COVID-19 i “objasnio” način primjene ruske vakcine Sputnjik V.

Višković je uporedio vakcinu Sputnjik V sa onima ostalih proizvođača te istakao, kako on to tvrdi, jednu od njenih prednosti:

Mi smo iz Republike Srpske već aplicirali 200.000 doza ruske vakcine. Kad kažem 200.000 doza, malo je razlika ruske vakcine u odnosu na druge. To se podrazumijeva da za 200.000 građana Republike Srpske. Ruska doza znači i vakcinacija i revakcinacija, za razliku od drugih proizvođača koji kad kažu 400.000 doza, to je onda 200.000 stanovnika i tako dalje.

Radovan Višković, 21. 1. 2021.

Informaciju da se Vlada Republike Srpske odlučila za nabavku 200.000 doza vakcine Sputnjik V inicijalno je obznanio ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić za rusku državnu agenciju RIA Novosti, naglasivši da su aktivnosti na dopremanju vakcine iz Rusije ka entitetu Republika Srpska pokrenute, te da je ovaj proces u završnoj fazi.

Vakcinu Sputnjik V razvio je tamošnji institut Gamaleya, a već nekoliko država je naručilo upravo ovu vakcinu. Međutim, tvrdnja premijera Viškovića kako Sputnjik V ne iziskuje revakcinaciju, odnosno da je dovoljno primiti jednu dozu vakcine, nije pomenuta od strane proizvođača. Naprotiv, na zvaničnoj internet-prezentaciji Sputnjika V, koju potpisuju institut Gamaleya, skupa sa Fondom za direktne investicije Rusije, u sekciji koja opisuje generalne informacije o vakcini prikazana je i ilustracija djelovanja vakcine, u kojoj se jasno vidi da se druga doza primjenjuje 21 dan nakon prve.

Također, srbijanska virusologinja Nada Kuljić-Kapuljica je u jednom od medijskih istupa objasnila karakteristike obje doze ruske vakcine:

U jednom delu ruske vakcine koja se daje prvi put je jedan adenovirus, a to je adeno 26, dok se u drugoj dozi koja se prima nakon tri nedelje daje adeno 5. To je jedina razlika. Stoga, značajno je kada se prima vakcina da se pogleda na bočici koja je za prvu, a koja za drugu dozu.

Nada Kuljić-Kapuljica, 20. 1. 2021.

Dodatno, u razgovoru za list Politika, Kiril Dmitrijev, direktor Ruskog direktnog investicionog fonda (RDIF), na pitanje koliko doza vakcine Sputnjik V se daje jednoj osobi radi zaštite, odgovorio je:

Dve doze vakcine daju se u razmaku od tri nedelje. Ona utiče na to da telo razvije antitela protiv S-proteina virusa nakon primene. Na ovom nivou se imunitet pokreće protiv ovog proteina, čime sprečava virus koronu da uđe u ćelije u telu, čineći organizam imunim na infekciju.

Kiril Dmitrijev, 12. 1. 2021.

Treba izdvojiti i izjavu šefice moskovske poliklinike “68” Natalye Kuzenkove, koju je prenijela Anadolu Agency, a u kojoj je ona također pojasnila da se vakcinacija provodi u dvije faze, te da će građani drugu dozu vakcine Sputnjik V primiti tri sedmice nakon prve.

Iz svega priloženog je jasno da oficijelni izvori informacija ne navode kako će za rusku vakcinu biti dovoljna samo jedna doza. S ovog aspekta, Sputnjik V se nikako ne razlikuje od ostalih potvrđenih proizvođača vakcine protiv COVID-19, bez obzira na suprotnu tvrdnju premijera Republike Srpske. Istinomjer je, zajedno sa Raskrinkavanjem, i ranije pratio dezinformacije u vezi sa pandemijom koronavirusa, uključujući i one iznesene od zvaničnika/ca u BiH.

Budući da ruska vakcina Sputnjik V ne podrazumijeva “i vakcinaciju i revakcinaciju”, kako je to konstatovao Radovan Višković, nego je za istu potrebno primiti dvije doze, Istinomjer njegovu tvrdnju ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!