Neistina

Višković na svom stolu nije imao ponudu za sporne respiratore

Premijer Vlade RS Radovan Višković izjavio je 20. maja da je na svom stolu ranije imao ponudu za sporne respiratore koje je preko firme “Srebrena malina” uvezla Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ), ali da je tu ponudu odbio.

Ono što je u Federaciji BiH pod istragom te respiratore sam imao na stolu kao ponudu prije FBiH. Nismo uzeli u Republici Srpskoj, a znate zašto, ne zato jer je premijer pametan ili neko od nas. Za sve jedan respirator koji je nabavila Srpska i koje je platila saglasnost je davao gospodin Peđa Kovačević načelnik Klinike za intezivnu njegu Univerzitetsko klinikog centra Srpske.

Radovan Višković, 20. maj 2020.

Istog dana, Tužilaštvo BiH, koje inače provodi istragu o ovoj nabavci, kontaktiralo je Viškovića, što je on sam i potvrdio.

Danas sam pomenuo respiratore i na stolu već imam zahtjev od Tužilaštva BiH da im dostavim tu korenspodenciju ujutru do 10 sati. Vidite kako su ekspeditivni i rade savršeno.

Radovan Višković, 20. maj 2020.

Ipak, već narednog dana iz Tužilaštva BiH je stigla potvrda se u ovom slučaju nije radilo o istoj ponudi za kupovinu respiratora, koju Tužilaštvo istražuje.

Tužilaštvo BiH je vršilo provjeru informacija koje su se pojavile u medijima, a u kojima se navodi da su vlastima u RS nuđeni predmetni respiratori, čija je kupovina odbijena. Nakon izvršenih provjera utvrđeno je da Vlada RS nije dobila ponudu za sporne respiratore oznake ACM 812 A.

Tužilaštvo BiH, 21. maj 2020.

S obzirom na činjenicu da Radovan Višković na svom stolu nije imao ponudu za respiratore koje je naknadno preko firme “Srebrena malina” uvezla FUCZ, Istinomjer će njegovu tvrdnju ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!