Neistina

Vijeće ministara BiH nije “pomoćno tijelo” Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik gostujući u jednoj od TV emisija, ponovo je pokazao nepoznavanje Ustava države na čijem je čelu.

Govoreći o razlozima neformiranja Vijeća ministara BiH, Dodik je trenutnu političku situaciju u BiH okarakterisao kao “kompleksnu” i u “zastoju”, iznoseći pri tom i netačnu tvrdnju o odnosu između Vijeća ministara i Predsjedništva BiH.

U Ustavu se kaže da je Vijeće ministara pomoćno tijelo Predsjedništva.

Milorad Dodik, 22.04.2019.

Podsjećamo, Ustav BiH propisuje postojanje dva organa izvršne vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, a to su Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH. Također, nijedna odredba u Ustavu BiH ne pominje Vijeće ministara BiH u svojstvu “pomoćnog tijela”, kao ni Zakon o Vijeću ministara BiH kojim je detaljno razrađena ustavna odredba koja se odnosi na Vijeće ministara kao organ izvršne vlasti.

Član 2. Zakona o Vijeću ministara BiH, koji je donesen na osnovu člana IV.4.a) Ustava Bosne i Hercegovine jasno definiše da je:

Vijeće ministara BiH organ izvršne vlasti Bosne i Hercegovine koji vrši svoja prava i dužnosti kao vladine funkcije, u skladu sa Ustavom BiH, zakonima i drugim propisima Bosne i Hercegovine.

Član 2. Zakona o Vijeću ministara BiH

Shodno navedenom, izjava Milorada Dodika da je Vijeće ministara “pomoćno tijelo Predsjedništva BiH”, od Istinomjera dobija ocjenu neistina.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!