Vijeće ministara BiH ne biraju građani

Komentarišući vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH najavljenu za 27.08.2019. godine na kojoj bi se trebalo odlučivati o imenu mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH, portparol SNSD-a, Radovan Kovačević pored ostalog je ustvrdio da su “građani jasno rekli koga žele da bude u Savjetu minstara”.

Podsjetivši tako da je SNSD predložio Zorana Tegeletiju za manadatara, te da je “on odraz izborne volje građana Srpske”, Kovačević je pored ostalog izjavio: 

U Srpskoj su održani izbori i građani su jasno rekli koga žele da bude u Savjetu ministara, a to su ljudi iz SNSD-a i vladajuće koalicije iz Republike Srpske. Mi smo predložili Zorana Tegeltiju i on je odraz izborne volje građana Srpske. Onaj ko ne poštuje demokratsku volju građana Republike Srpske, ne poštuje Srpsku, a samim tim ni BiH.

Radovan Kovačević, 26.08.2019.

U kontekstu navedene Kovačevićeve tvrdnje da su “građani rekli koga žele da bude u Savjetu ministara” treba istaći da Vijeće ministara BiH, kao jedan od organa izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, ne biraju građani, odnosno birači direktno na opštim izborima.

Mandatar za novi saziv i samo Vijeće ministara BiH nakon opštih izbora imenuju se u skladu sa procedurama proizašlim iz Ustava BiH, a koje su jasno određene Zakonom o Vijeću ministara BiH, Poslovnikom o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

Ustav BiH, pomenuti Zakon i poslovnici, u kontekstu imenovanja Vijeća ministara BiH, ne sadrže odrednice poput “odraza izborne volje građana” i “demokratske volje građana” bilo kog entiteta ili izborne jedinice. 

Pozivajući se na tako na navedene dokumente, Istinomjer izjavu Radovana Kovačevića ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Da li su rudnici u FBiH zaista postali samo nelikvidna “crna rupa”?

Višegodišnji nemar nadležnih u pogledu upravljanja rudnicima u FBiH isplivao je na vidjelo nakon što je Porezna uprava...

Banja Luka uskoro dobija savremeni azil za pse?

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Grada Banja Luka, Petar Bilčar nedavno je najavio izgradnju novog, “savremenog” azila za pse s ciljem da se “iznađe trajno rješenje za smještaj napuštenih...Za tri mjeseca društveni dom u Mišinom hanu u novom ruhu

U četvrtak, 18.09.2019. godine, počela je obnova društvenog doma u Mišinom hanu, a što je najavljeno od strane gradonačelnika Banja Luke, Igora Radojičića u maju 2019. godine. Projekat obnove...