Vijeće ministara BiH ne biraju građani

Komentarišući vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH najavljenu za 27.08.2019. godine na kojoj bi se trebalo odlučivati o imenu mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH, portparol SNSD-a, Radovan Kovačević pored ostalog je ustvrdio da su “građani jasno rekli koga žele da bude u Savjetu minstara”.

Podsjetivši tako da je SNSD predložio Zorana Tegeletiju za manadatara, te da je “on odraz izborne volje građana Srpske”, Kovačević je pored ostalog izjavio: 

U Srpskoj su održani izbori i građani su jasno rekli koga žele da bude u Savjetu ministara, a to su ljudi iz SNSD-a i vladajuće koalicije iz Republike Srpske. Mi smo predložili Zorana Tegeltiju i on je odraz izborne volje građana Srpske. Onaj ko ne poštuje demokratsku volju građana Republike Srpske, ne poštuje Srpsku, a samim tim ni BiH.

Radovan Kovačević, 26.08.2019.

U kontekstu navedene Kovačevićeve tvrdnje da su “građani rekli koga žele da bude u Savjetu ministara” treba istaći da Vijeće ministara BiH, kao jedan od organa izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, ne biraju građani, odnosno birači direktno na opštim izborima.

Mandatar za novi saziv i samo Vijeće ministara BiH nakon opštih izbora imenuju se u skladu sa procedurama proizašlim iz Ustava BiH, a koje su jasno određene Zakonom o Vijeću ministara BiH, Poslovnikom o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

Ustav BiH, pomenuti Zakon i poslovnici, u kontekstu imenovanja Vijeća ministara BiH, ne sadrže odrednice poput “odraza izborne volje građana” i “demokratske volje građana” bilo kog entiteta ili izborne jedinice. 

Pozivajući se na tako na navedene dokumente, Istinomjer izjavu Radovana Kovačevića ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Stvaraju se uslovi za obnovu Bistričke stanice

U junu 2019. godine, odlukom Gradskog vijeća (GV) Grada Sarajeva kojom je omogućeno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa...

Koliko je SDA imala zastupnica u Skupštini USK od 1996. godine do danas

U svom nedavnom istupu u javnosti, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA, Šemsudin Dedić pored ostalog je govorio o, kako je rekao, pomacima koje je SDA...

Povećanja prostornih i kadrovskih kapaciteta za potrebe predškolskog obrazovanja u KS

Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo nedavno je saopćeno da je pokrenuta procedura “da se udvostruči broj sati obaveznog predškolskog programa za djecu u godini pred polazak...