Vijeće ministara BiH ne biraju građani

Komentarišući vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH najavljenu za 27.08.2019. godine na kojoj bi se trebalo odlučivati o imenu mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH, portparol SNSD-a, Radovan Kovačević pored ostalog je ustvrdio da su “građani jasno rekli koga žele da bude u Savjetu minstara”.

Podsjetivši tako da je SNSD predložio Zorana Tegeletiju za manadatara, te da je “on odraz izborne volje građana Srpske”, Kovačević je pored ostalog izjavio: 

U Srpskoj su održani izbori i građani su jasno rekli koga žele da bude u Savjetu ministara, a to su ljudi iz SNSD-a i vladajuće koalicije iz Republike Srpske. Mi smo predložili Zorana Tegeltiju i on je odraz izborne volje građana Srpske. Onaj ko ne poštuje demokratsku volju građana Republike Srpske, ne poštuje Srpsku, a samim tim ni BiH.

Radovan Kovačević, 26.08.2019.

U kontekstu navedene Kovačevićeve tvrdnje da su “građani rekli koga žele da bude u Savjetu ministara” treba istaći da Vijeće ministara BiH, kao jedan od organa izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, ne biraju građani, odnosno birači direktno na opštim izborima.

Mandatar za novi saziv i samo Vijeće ministara BiH nakon opštih izbora imenuju se u skladu sa procedurama proizašlim iz Ustava BiH, a koje su jasno određene Zakonom o Vijeću ministara BiH, Poslovnikom o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

Ustav BiH, pomenuti Zakon i poslovnici, u kontekstu imenovanja Vijeća ministara BiH, ne sadrže odrednice poput “odraza izborne volje građana” i “demokratske volje građana” bilo kog entiteta ili izborne jedinice. 

Pozivajući se na tako na navedene dokumente, Istinomjer izjavu Radovana Kovačevića ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Izrada Strategije za mlade u FBiH i dalje na čekanju

Zastupnici/ce u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH (PD PFBiH) podržali su u junu ove godine inicijativu...

Još jedna najava “jasnog pogleda u budućnost”

Tokom posjete Kantonalnom odboru HDZ-a BiH Tuzla, predsjednik te političke partije i trenutni predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dragan Čović ponovo je izrazio optimizam kada su...Privodi se kraju projektovanje gasovoda “Južna interkonekcija”?

Iz preduzeća BH Gas nedavno je saopćeno da je u toku izrada idejnog rješenja za dugo najavljivani projekat “Južna interkonekcija”, odnosno gasovod koji će povezati Hrvatsku i BiH, odnosno preduzeća...