Neistina

Ustav Federacije BiH može se izmijeniti i bez glasova zastupnika/ca SDA

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH (PD PFBiH) Eldar Čomor (SDA) prilikom gostovanja u emisiji “BHT1 Uživo” 20.2.2023. godine govorio je i o procesu formiranja vlasti u Federaciji BiH, pri čemu je iznio neistinitu tvrdnju u pogledu izmjene Ustava ovog entiteta.

Screenshot: TVSA
Screenshot: TVSA

Komentarišući odnos snaga u Federaciji BiH i moguće intervencije visokog predstavnika kada je riječ o FBiH, Čomor je ustvrdio da se u PD PFBiH bez SDA ne mogu izglasati promjene Ustava FBiH.

Mi imamo Ustav. Znači, da bi promijenili Ustav, dovoljne su dvije trećine zastupnika u Predstavničkom domu. U Predstavničkom domu bez SDA nema izmjene Ustava.

Eldar Čomor, 20.2.2023.

Prema članu 1. dijela VIII Ustava Federacije BiH (Amandmani na Ustav), predloženi amandman usvojen je u Predstavničkom domu dvotrećinskom većinom zastupnika/ca.

PD PFBiH broji 98 zastupnika i zastupnica, koje su na neposrednim izborima direktno izabrali građanke i građani.

Nakon Opštih izbora održanih 2.10.2022. godine, novi saziv PD PFBiH konstituisan je 1.12.2022. godine. U novom sazivu SDA je osvojila 26 mandata od ukupno 98.

U slučaju da svih 98 zastupnika/ca prisustvuje glasanju o ovom pitanju u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PD PSBiH), dvije trećine potrebne za usvajanje odluke o izmjenama Ustava FBiH iznosile bi 66 zastupnika/ca koji/e bi glasali “za”. Bez glasova SDA, koja ima 26 mandata, broj zastupnika/ca iznosio bi 72, što je i više nego dovoljno da se odluka o izmjeni Ustava FBiH može donijeti i bez glasova zastupnika/ica iz SDA.

Shodno navedenom, Istinomjer tvrdnju Eldara Čomora da bez SDA nema izmjene Ustava Federacije BiH ocjenjuje neistinitom.

Istinomjer je nedavno neistinitom ocijenio i tvrdnju gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića koji je ustvrdio da do izmjena Ustava BiH ne može doći bez saglasnosti SDA.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!