Neistina

Ustav BiH mijenja se u državnom Parlamentu

Komentarišući izjavu ambasadora SAD-a u BiH Erica Nelsona o potrebi za reformom Ustava BiH, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je ustvrdio da je za ustavnu reformu prije svega potreban “sporazum i ugovor između dva entiteta”.

Dakle, ako želite mijenjati Ustav prije toga je potreban sporazum i ugovor između dva entiteta, pa tek onda da to ide u parlament… Nisu tačna tumačenja da je u tom smislu potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

Milorad Dodik, 18. august 2020.

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, u razgovoru za Glas Amerike (VOA), 17. augusta 2020. godine, između ostalog je rekao i da je “očigledno da su bosanskohercegovačkom Ustavu potrebne reforme, i Dayton i bosanskohercegovački Ustav trebaju da se reformišu”. Rekao je i da je to potrebno zbog toga što “bosanskohercegovački građani žele biti dijelom transatlanske zajednice”.

Međutim u pogledu njegovih izmjena u Ustavu BiH jasno je definisano da se on mijenja u Parlamentu BiH, bez definisanja ikakvih “sporazuma i ugovora”. Jedini član Ustava BiH kojim su definisane njegove Izmjene i dopune je Član X koji ima dvije tačke:

  1. Amandmanska procedura Ovaj Ustav može biti mijenjan i dopunjavan odlukom Parlamentarne skupštine, koja uključuje dvotrećinsku većinu prisutnih i koji su glasali u Predstavničkom domu.

  2. Ljudska prava i osnovne slobode Nijednim amandmanom na ovaj Ustav ne može se eliminisati, niti umanjiti bilo koje od prava i sloboda iz člana II ovog Ustava, niti izmijeniti ova odredba.

Ustav BiH, Član X

S obzirom na činjenicu da Ustav BiH niti na jednom svom mjestu ne definiše prethodne sporazume i ugovore između entiteta, nego se mijenja u Parlamentarnoj skupštini BiH, Istinomjer je tvrdnju Milorada Dodika ocijenio kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!