Ispunjeno

Usaglašen nacrt ugovora o zakupu stadiona Koševo

Na sastanku načelnika Općine Centar Srđana Mandića i generalne direktorice Fudbalskog kluba Sarajevo Sabrine Buljubašić, održanom 13. aprila 2021. godine, definisan je i usaglašen nacrt ugovora o dugoročnom zakupu Olimpijskog stadiona “Asim Ferhatović Hase”, poznatijeg kao stadion Koševo. Mandić je upravo o ovom pitanju govorio u više navrata nakon preuzimanja funkcije načelnika Općine Centar, ali i tokom predizborne kampanje.

FOTO: FK Sarajevo

U jednom od medijskih istupa, načelnik Mandić je izjavio kako će ispoštovati ranije donesene odluke Općinskog vijeća kada je u pitanju zakup stadiona Koševo:

Ono što sam ja u kampanji preuzeo kao obavezu jeste da ćemo poštovati prethodne odluke Općinskog vijeća. Naš je minimalni nivo očekivanja da se stadion Koševo u skorijem periodu dobije tu četvrtu kategoriju da se mogu igrati evropske utakmice i to je nešto oko čega, čini mi se, možemo postići dogovor i što ne iziskuje neka velika ulaganja. Ljudi iz FK Sarajevo su spremni, mi smo spremni, tražit ćemo pomoć i sa kantonalnog nivoa.

Srđan Mandić, 17. 12. 2020.

Podsjećamo, Općinsko vijeće Centar je na sjednici održanoj 29. jula prošle godine usvojilo prijedlog tadašnjeg načelnika Nedžada Ajnadžića o davanju stadiona Koševo FK Sarajevo na korištenje i upravljanje na period od 30 godina sa mogućnošću produženja po cijeni od 1 KM mjesečno.

Ipak, nakon što je 29. oktobra na adresu FK Sarajevo iz Općine Centar stigao prijedlog ugovora o korištenju stadiona “Asim Ferhatović Hase”, FK Sarajevo je obavijestio javnost da je dostavljena verzija “neprihvatljiva jer ne uvažava najvažnije primjedbe kluba”, dodavši da će se pregovori o zakupu stadiona nastaviti nakon lokalnih izbora.

Nakon četiri godine mandata Nedžada Ajnadžića, funkcija načelnika sarajevske općine je rezultatima lokalnih izbora pripala Srđanu Mandiću, koji je i u predizbornoj kampanji govorio o modernizaciji stadiona Koševo kao jednom od svojih ciljeva.

Korak ka realizaciji obećanja napravljen je 28. decembra 2020. godine, kada je u prostorijama Općine Centar održan sastanak Mandića i generalne direktorice FK Sarajevo Sabrine Buljubašić, na kojem je načelnik iskazao “spremnost i želju da se Odluka Općinskog vijeća, kojom je odobren dugotrajni zakup nad Olimpijskim stadionom ‘Asim Ferhatović Hase’, sprovede u najkraćem mogućem roku”. Također, zaključkom sa sastanka, Općina se obavezala da će u hitnom roku zvanično dostaviti svu traženu dokumentaciju, potrebnu za ugovor i projekat renoviranja stadiona, po zahtjevu FK Sarajevo.

Na vijećničko pitanje Đenana Mulića sa redovne sjednice Općinskog vijeća 3. marta 2021. godine, u kojem je ovaj vijećnik od Mandića tražio informaciju o stanju pregovora sa upravom FK Sarajevo na temu dugoročnog zakupa stadiona, iz načelnikovog kabineta su odgovorili da se uskoro očekuje finalizacija nacrta ugovora:

Općina Centar Sarajevo je u proteklom periodu na upit ovlaštenih predstavnika FK Sarajevo dostavila svu potrebnu dokumentaciju koja se odnosi na Olimpijski stadion “Asim Ferhatović Hase”. Općini je dostavljen Nacrt ugovora o dugotrajnom zakupu kojeg trenutno analiziraju obje strane. Očekujemo da će se ovo značajno pitanje uskoro riješiti na zadovoljstvo svih zainteresovanih učesnika, a posebno navijača, građana i predstavnika FK Sarajevo i Općine Centar Sarajevo.

Fahrudin Kurtović, šef Kabineta, 16. 3. 2021.

Konačno, jučerašnjim sastankom Mandića i Buljubašić usaglašen je nacrt ugovora o dugoročnom zakupu Olimpijskog stadiona “Asim Ferhatović Hase”, koji treba biti verifikovan na tematskoj sjednici Općinskog vijeća krajem aprila, s najavom da će stavke ugovora nakon iste biti predstavljene javnosti.

S obzirom na to da je ostvaren dogovor između Općine Centar i FK Sarajevo o zakupu stadiona “Asim Ferhatović Hase”, Istinomjer obećanje Srđana Mandića da će sprovesti raniju odluku Općinskog Vijeća po ovom pitanju ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!