Umjesto dogovora o mehanizmima koordinacije sa EU, BiH ostaje bez 45 miliona eura

Zlatko-lagumdzijaPredsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija najavio je da bi 21. decembra trebalo da bude održan sastanak na kojem će biti finiširan dogovor i preciziran mehanizam koordinacije sa EU, koja proizilazi iz briselske “Mape puta”.

Lagumdžija je rekao da će ovim sastankom koordinisati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

“Mislim da se to vrlo lagano privodi kraju”, rekao je Lagumdžija nakon neformalnog sastanka lidera šest političkih stranaka koje čine većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH.

(Srna, 11.12.2012.)

Komentar:

Umjesto laganog privođenja kraju, finiširanja i preciziranja dogovora o mehanizmu koordinacije sa EU, Bosna i Hercegovina je, godinu dana kasnije, ostala bez 45 miliona eura IPA fondova, a novac je preusmjeren na Kosovo. Razlog preusmjeravanja ovih sredstava, kako su objasnili iz Evropske komisije, leži upravo u nepostojanju funkcionalnog mehanizma za koordinaciju između naše zemlje i EU-a, a čiju izradu su na sebe preuzeli lideri vladajuće šestorke na državnom nivou, nakon što su prihvatili zajedničke smjernice djelovanja u Vijeću ministara do 2014. godine koje su ranije dogovorili SDP i SNSD.

Tako je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija još za 21. decembar prošle godine najavio konačni dogovor oko uspostave ovog mehanizma, no do toga nikada nije došlo.

Još u septembru ove godine, BiH je ostala bez 5 miliona eura bespovratne pomoći, sredstava koja su bila namjenjena za dva projekta u oblasti poljoprivrede. Ova sredstva otkazana su jer naša zemlja nije uspjela postići dogovor među entitetima i izraditi plan usklađivanja poticajnih mjera i strategija razvoja poljoprivrede.

Koliko lideri partija u BiH ozbiljno shvataju dosadašnje gubitke sredstava iz predpristupnih fondova, ali i upozorenja da bi BiH mogla ostati i bez mnogo više sredstava ako se do proljeća ne dogovore mehanizmi kooordinacije sa EU, svjedoči i izjava lidera SNSD-a Milorada Dodika, kako ne žali za izgubljenih 45 miliona KM – jer su oni bili namijenjeni jačanju institucija BiH.

Dakle, iako je jasno da Lagumdžija nije jedini krivac zbog nepostizanja dogovora oko mehanizama koordinacije, njegovo obećanje da će oni biti dogovoreni još prije godinu dana svakako je ostalo neispunjeno, a koliki će zbog toga biti dalji gubici BiH – tek ostaje da se vidi.

(Istinomjer.ba)

Na narednoj sjednici Skupštine KS izbor nove ministrice za obrazovanje, nauku i mlade?

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo (KS),  Zineta Bogunić 19.07.2019. godine podnijela je ostavku...

Još uvijek ništa od “preispitivanja naziva entiteta Republika Srpska”

U saopštenju za javnost Stranke demokratske akcije (SDA) objavljenom 23.01.2019. godine na zvaničnoj stranici ovog političkog subjekta, najavljeno je da će SDA “putem svojih predstavnika u državnim...Još nije formirano zajedničko operativno tijelo BiH i Turske za pitanja prometa i infrastrukture

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić održao je u maju ove godine bilateralni sastanak s ministrom prometa, pomorstva i komunikacija Republike Turske, Mehmetom...