Ispunjeno

Ukidanje segregacije – tema za generacije

damir-masic“Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, zajedno s Koordinaciijom ministara obrazovanja i nauke u FBiH, pokrenulo je određene aktivnosti koje će vrlo brzo rezulturati jednim prijedlogom modela za ujedinjenje škola”, izjavio je Damir Mašić, ministar obrazovanja i nauke FBiH.

(Vijesti.ba, 29. 4. 2012.)

Komentar:

Iako Federalno ministarstvo obrazovanja ima minimalne ingerencije u poređenju sa kantonalnim, te se u provođenju ovakvih inicijativa redovno ispriječe pitanja nadležnosti i političkih odnosa među ministarstvima, vrijedi pohvaliti napore koji su učinjeni kako bi se napravio još jedan korak ka ukidanju prakse koja je segregirajuća i suprotna obavezama koje je BiH preuzela članstvom u Vijeću Evrope.

“Preporuke za eliminisanje segregirajućih i podijeljenih struktura u odgojno-obrazovnim ustanovama u Federaciji BiH”, naziv je dokumenta koji je danas predstavio federalni ministar obrazovanja Damir Mašić, a koji podrazumijeva ukidanje ‘dvije škole pod jednim krovom’.” (FENA/Klix.ba, 30. 8. 2012.)

Uzimajući u obzir kompleksnost, godišnje odmore, političku krizu i sve ostale negativne faktore koji su mogli uticati na Mašićevo obećanje, tim Istinomjera smatra da ovaj ministar zaslužuje “ispunjeno obećanje”, jer je uradio barem nešto – a što nije malo – ka ukidanju segregacije. Činjenica je, takođe, da je rok od četiri mjeseca za izradu kompleksne studije zaista “vrlo brzo”, kako je ranije obećao ministar Mašić.

Pitajte Istinomjer!