Neispunjeno

Udžbenici u FBiH: Krava daje med, pčela daje mlijeko

Nakon što su učenici osnovnih škola na području FBiH iz udžbenika učili da vuk živi na grani, školarci se ove godine suočavaju sa novim nebulozama autora, ali i izdavačkih kuća. Optužbe među izdavačima u FBiH pljušte, a novi ministar najavljuje promjene.

Ni vuk na drvetu, ni pjesma u kojoj se spominje marihuana u knjizi Muzičke kulture, ali ni slike gole djevojčice i dječaka koji se grle nisu dovoljan razlog da se razmotre knjige drugih izdavača.

„Sad imamo i ovcu koja daje med, imamo saobraćajne znakove koji su stavljeni na kolovoz“, kaže predsjednik Udruženja izdavača nastavnih sredstava FBiH Ivica Vanja Rorić.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić ističe kako su greške u udžbenicima poput „vuka na grani“ ili „ovce koja daje med“ nedopustive.

„Moj prijedlog će biti da se ovaj udžbenik, kao i svaki drugi u kojem se nađe, skine sa liste odobrenih udžbenika. Recenzenti za koje se utvrdi da su ovo preskočili, što se mene lično tiče, oni su trajno izbrisani sa liste recenzenata“, kaže Mašić.

(Dnevni avaz, 12. 9. 2011.)

***

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić najavio je danas u razgovoru za Fenu, u povodu početka nove školske godine, sveobuhvatne promjene u procesu udžbeničke politike u Federaciji BiH.

Veliki broj primjedbi na dosadašnju udžbeničku politiku imali su roditelji, nastavnici i drugi koji su koristili produkte takve udžbeničke politike, pa su se dešavali “apsurdi i sramote” poput vuka koji živi na grani, psovki u čitankama za osmi razred i drugo.

“Što se tiče Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, kao i svih kolega, kantonalnih ministara koji su dio Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u FBiH, svi mi smatramo da se udžbenička politika apsolutno treba mijenjati, jer nije postavljena na odgovarajući način”, kazao je Mašić.

(FENA/Sarajevo-x.com, 2. 9. 2011.)

Komentar:

Nepunih deset dana je bilo potrebno da fakti demantuju “čvrstu volju” novog ministra obrazovanja i nauke FBiH Damira Mašića da nešto zaista promijeni u udžbenicima za škole u Federaciji. Prošli su mjeseci od početka mandata novog ministra te je neshvatljivo da se ponovo događaju nevjerovatni propusti u udžbenicima koje, da ne zaboravimo, ipak čitaju djeca. Na ministrovu, pa i našu nesreću, čitav region ponovo bruji o fenomenima u udžbenicima u FBiH, a oni će o(p)stati još najmanje godinu dana. Postavlja se i pitanje odgovornosti svih aktera uključenih u izradu udžbenika, a to su: autor udžbenika (koji ne zna da pčele daju med), recenzent (plaćen od poreskih obveznika da ne dozvoli da se “pojave” slične vrste nađu u udžbeniku), lektor (koji je, činjenica, zadužen za pravopisne greške, ali je sigurno da raspolaže opštim znanjem) te uposlenici Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, koji su dozvolili da se ovakve greške ponove.
Ministar bi, svakako, morao da tri puta razmisli o obećanju prije nego što ga podijeli sa javnošću.

Pitajte Istinomjer!