Ispunjeno

Usvojena odluka o imenovanju članova PS BiH u Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje

Krajem januara tekuće godine Klub poslanika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) uputio je u parlamentarnu proceduru inicijativu kojom od Predstavničkog doma Parlamenta BiH traži da izabere svoje predstavnike u delegaciju Parlamenta BiH u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje s EU.

Tom prilikom, šef Kluba DF-a u ovom zakonodavnom tijelu i potpisnik inicijative, Dženan Đonlagić naglasio je da je “neophodno uspostaviti ovaj važni odbor” dodavši da postoji parlamentarni i nadstranački konsenzus u vezi sa bh. članstvom u EU:

Naša je obaveza da formiramo tijelo koje će omogućiti institucionalnu komunikaciju s partnerima u Evropskom parlamentu u nastavku procesa evropskih integracija. S obzirom na to da postoji parlamentarni i, da kažem, nadstranački konsenzus u vezi sa bh. članstvom u EU, smatram da je pravi trenutak da riješimo ovo pitanje.

Dženan Đonlagić, 25. januar 2020.

Podsjećamo da je povodom stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), Vijeće za vanjske poslove Evropske unije još na sastanku održanom 16. 3. 2015. godine podsjetilo na obavezu Bosne i Hercegovine iz člana 121. Sporazuma o potrebi uspostave “Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), koji će se sastojati od članova Evropskog parlamenta s jedne strane i članova Parlamentarne skupštine BiH, s druge strane”.

Međutim, ovaj odbor nikada nije usvojio svoj Poslovnik o radu jer su već od prve konstituirajuće sjednice ovog tijela održane 5. 11. 2015. godine njegovi tadašnji članovi koji dolaze iz Republike Srpske insistirali da se odluke unutar Odbora donose uz korištenje tzv. “entitetskog glasanja”. Članovi Odbora koji dolaze iz Evropskog parlamenta na taj uslov nisu pristali, a o ovom problemu Istinomjer je detaljno pisao još aprila 2018. godine u svojoj analizi pod naslovom Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje – briselsko “ne” entiteskom glasanju.

Pitanje izbora i funkcionisanja Odbora našlo se i među 14 prioriteta u Mišljenju Evropske komisije o Zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU objavljenom 29. 5. 2019. godine. Tako se u tom dokumentu u kontekstu (ne)funkcionisanja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje pored ostalog navodi:

Da bi ispunila svoje pravne obaveze po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, Bosna i Hercegovina mora osigurati funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje i izraditi državni program za usvajanje acquis-a EU. Parlamentarna dimenzija SSP-a ne funkcioniše pravilno. Iako je Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje (SAPC) osnovan u novembru 2015. godine kao tijelo u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Odbor nije usvojio svoj poslovnik jer su neki delegati iz BiH insistirali da se uvrste odredbe o etničkom načelu glasanja, što nije u skladu sa evropskim standardima.

Mišljenje EK

Na 8. sjednici Doma naroda PS BiH održanoj 25. 6. 2020. godine, a na prijedlog dostavljen od Zajedničkog kolegijuma oba doma PSBiH, usvojen je Prijedlog odluke o imenovanju članova Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta.

Za predsjedavajućeg ove Komisije izabran je Nebojša Radmanović, zamjenici su Nikola Lovrinović i Halid Genjac, a članovi Lazar Prodanović, Denis Zvizdić, Snježana Novaković-Bursać, Lidija Bradara, Branislav Borenović, Amir Fazlić, Bariša Čolak, Denis Bećirović, Saša Magazinović i Mladen Bosić.

Da bi stupio na snagu, Prijedlog odluke o imenovanju članova Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta trebao je biti potvrđen i od strane Zastupničkog doma PS BiH.

To se i desilo na 10. sjednici Zastupničkog doma PS BiH održanoj 7. jula 2020. godine.

Predstavnički dom usvojio je Odluku o imenovanju članova PSBiH u Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Evropskog parlamenta (POSP), dostavljen od Zajedničkog kolegija oba doma PSBiH. Prema usvojenoj Odluci, u POSP su imenovani sljedeći poslanici i delegati PSBiH: Nebojša Radmanović, predsjedavajući; Nikola Lovrinović, prvi zamjenik predsjedavajućeg; Halid Genjac, drugi zamjenik predsjedavajućeg; Lazar Prodanović, član; Denis Zvizdić, član; Snježana Novaković-Bursać, članica; Lidija Bradara, članica; Branislav Borenović, član; Saša Magazinović, član; Amir Fazlić, član; Bariša Čolak, član; Denis Bećirović, član; Mladen Bosić, član.

Saopćenje, Zastupnički dom PS BiH, 7. juli 2020.

Obzirom na činjenicu da je Zastupnički dom PS BiH usvojio Odluku o imenovanju članova PSBiH u Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Evropskog parlamenta, Istinomjer će obećanju Dženana Đonlagića u vezi pomenutog imenovanja dati ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!