Neistina

U Ustavu BiH nema naziva “republika”

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković bio je 28. januara 2021. godine gost jutarnjeg programa srbijanske K1 televizije, te je ovim putem komentarisao svoju posjetu glavnom gradu Srbije, aktuelna zbivanja u svom kabinetu, ali i državno uređenje Bosne i Hercegovine.

Fotografija: K1

Na upit voditeljice emisije kako misli kreirati mir i dijalog ukoliko ne priznaje Bosnu i Hercegovinu, Stanivuković je odgovorio:

Ja priznajem, ja živim… Pa gledajte, republika Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije. Ja to nikada nisam doveo u pitanje. (…) Ja ne dovodim da postoji Bosna i Hercegovina, da je to država u kojoj živim, i to je jedna činjenica.

Draško Stanivuković, 28. 1. 2020.

 

Kada je u pitanju Stanivukovićeva tvrdnja “republika Bosna i Hercegovina”, podsjećamo da Ustav BiH, osim što potvrđuje da Bosna i Hercegovina “nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država” pored ostalog, u svom članu 1, stav 1. navodi:

Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.

Ustav Bosne i Hercegovine

Podsjećamo, Istinomjer se i ranije bavio izjavama nosioca javnih funkcija na sličnu temu, pa je tako neistinitima ocijenio izjavu Milorada Dodika da “Bosna i nije država”, kao i Bariše Čolaka kako je Bosna i Hercegovina “sastavljena od dva entiteta”. S druge strane, Draško Stanivuković u svom izlaganju nije koristio ovakve termine, pa je tako tačno ustvrdio da se Bosna i Hercegovina “sastoji od dva entiteta”, baš kao što to kaže i Ustav BiH u svom članu 3:

Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske (u daljem tekstu “entiteti”).

Ustav Bosne i Hercegovine

Budući da je Stanivuković upotrijebio izraz “republika Bosna i Hercegovina”, a s obzirom na gore navedenu činjenicu da je u skladu s Ustavom zvanični naziv države Bosna i Hercegovina, Istinomjer tvrdnju gradonačelnika Banje Luke u tom dijelu ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!