Nedosljedno

U SDP-u zaboravili da su i oni dijelili fotelje sa SDA

Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija

“Potpisivanje programske platforme početak je nade u našoj zemlji jer se prvi put vlast formira na osnovu konkretnog i preciznog programa”. (…)

Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a

(Blic online,03.01.2011.)

“Sigurni smo da glasači Naše stranke nisu očekivali da će, glasajući za one koji su obećavali borbu protiv nacionalizna i kriminala, zapravo svoj glas dati SDA-u”.

(Saopštenje SDP-a KO Sarajevo, 11.12.2012.)

Komentar:

Kako smo prošle sedmice na Istinomjeru nedosljednim ocijenili nedavno uspostavljenu saradnju Naše stranke sa SDA, SDU i SBiH u formiranju Gradskog vijeća Sarajeva, nismo mogli da se ne osvrnemo i na reakciju KO SDP-a na ovaj potez.

Zvaničnici SDP-a očigledno su zaboravili da su početkom 2011. godine, potpisivanje sporazuma (tzv. Platforme) sa SDA, NSRZB-om i HSP-om proglasili “početkom nade u BiH”, kao i da su Sulejman Tihić i Zlatko Lagumdžija kasnije dogovorili raspodjelu ministarskih pozicija i pozicija u agencijama na državnom nivou. Vlast u KS, ali i drugim kantonima u FBiH je također formirana na principima platforme, a ministarske fotelje podijeljene uglavnom između SDA i SDP-a.

Istinita je tvrdnja lidera SDP-a da je “Platforma” bila prvi pokušaj u BiH da se vlast formira na osnovu “konkretnog i preciznog programa”, što je bilo za svaku pohvalu, ali stoji i činjenica da je ona formirana sa strankom koju SDP sada etiketira kao kriminalističku i nacionalističku. Međutim, ovaj sporazum je sada stvar prošlosti, a sam SDP je u međuvremenu, kao i SDA, potpisao niz drugih sporazuma koji su u suprotnosti sa ranijom “Platformom”, čime je i završio najavljeni “početak nade”.

Dakle, iako je SDP sredinom ove godine prekinuo saradnju sa SDA na svim nivoima vlasti, ipak je očigledna nedosljednost u kritici upućenoj Našoj stranci, jer i glasači SDP-a su se nakon Opštih izbora 2010. godine također mogli zapitati da li su “svoj glas tada dali SDA-u”.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!