Istina

U mandatnom periodu 2011-2014. plin u Federaciji BiH bio je skuplji

Vlada Federacije BiH na svojoj 177. sjednici, održanoj 25. aprila ove godine povisila je veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području FBiH, sa 495 KM na 650 KM/1.000 SM3 počevši od 01.05.2019. godine.

Komentirajući nove cijene plina, direktor privrednog društva BH-Gas d.o.o. Sarajevo, Jasmin Salkić izjavio je sljedeće:

Ovo nije najveća cijena i neće doći do zagađenja. Za vrijeme Vlade SDP-a cijena je bila 820 KM. Spadamo, prema Eurostatu, u najjeftinije cijene. Bili smo na 4., sad ćemo biti na 7. mjestu. Ne mogu se u ovom momentu mijenjati kretanja ruske cijene gasa. To je jedini razlog. Ne postoje nikakve političke konotacije. Riječ je o čistom poslovnom potezu.

Jasmin Salkić, 29.04.2019.

Podsjećamo, u mandatnom periodu 2011-2014. građani/ke FBiH plaćali su najskuplji plin u regiji, nakon što je Vlada FBiH, na čelu sa Nerminom Nikšićem, povisila cijenu prirodnog gasa na 820 KM/m3 .

Tako je odlukom Vlade FBiH, počev od 1. novembra 2011. godine veleprodajna cijena prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije BiH iznosila 820 KM za 1 000 standardnih metara kubnih, odnosno 0,82 KM po metru kubnom bez PDV-a.

Nakon što su, u skladu sa zaključcima Vlade FBiH sa prošle sjednice, analizirana sva dugovanja prema „BH-gasu“, Vlada FBiH je na današnjoj sjednici ponovo razmatrala i dala saglasnost na Odluku Nadzornog odbora „BH-gas” d.o.o.Sarajevo o novoj cijeni prirodnog gasa. Utvrđeno je da će veleprodajna cijena prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije BiH, počevši od 1.11.2011.godine iznositi 820 KM/1.000 Sm3, odnosno 0,82 KM/Sm3, bez poreza na dodanu vrijednost. U obrazloženju Odluke se, polazeći od mišljenja Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Federalnog ministarstva trgovine, ističe da je došlo do značajnih promjena nakon što je utvrđena važeća veleprodajna cijena prirodnog gasa, te da postoji realan osnov za njenu korekciju.

Zaključak Vlade FBiH, 27.10.2011.

Salkićeva izjava, u djelu koji se odnosi na statističke podatke Eurostat-a o cijenama prirodnog gasa, također je tačna. Naime, prema Eurostatu, BiH se nalazi među državama koje imaju najjeftinije cijene prirodnog gasa, odnosno BiH zauzima četvrto mjesto. Jeftinije cijene prirodnog gasa, prije nedavnog povećanja cijena, imale su Gruzija, Ukrajina i Moldavija, a sa sadašnjom cijenom od 0,640 KM/ Sm3 BiH će pasti za tri mjesta na ljestvici EUROSTAT-a, odnosno zauzet će sedmo mjesto.

Jasmin Salkić za svoju izjavu o cijenama gasa u FBiH i statističkim podacima od Istinomjera dobija ocjenu istina.

Eurostat

Detaljniju usporedbu cijena prirodnog gasa u evropskim državama, kao i obrazloženje povećanja cijene ovog energenta u FBiH možete pogledati OVDJE.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!