Neispunjeno

U maju nije bilo obećanog konkursa za pripravnike u MIP BiH

Tragom obećanja ministra Crnadka posjetili smo zvaničnu stranicu ministarstva inostranih poslova BiH, ali i zvaničnu stranicu Agencije za državnu službu BiH, te utvrdili da, do danas, pomenuti konkurs nije raspisan.

Igor Crnadak

Tokom sastanka održanog sa predstavnicima Asocijacije studenata Fakulteta političkih nauka Sarajevo “SPONA”, Studentske organizacija Fakulteta političkih nauka Banjaluka “SOFPN” i Udruženja “Hrvatski studentski politikološi Forum” Mostar, održanog povodom niza negativnih reakcija ovih udruženja na, kao su naveli, “sporni oglas” za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u ministarstvu inostranih poslova (MIP) BiH, ministar inostranih poslova BiH, Igor Crnadak između ostalog je izjavio da “poštuje studente ovih fakulteta i upravo na osnovu dogovora na sastanku, koji je imao sa njihovim predstavnicima, u maju ove godine biće raspisan konkurs u MIP-u za pripravnike, na kojem će jednom broju studenata biti omogućeno odrađivanje pripravničkog staža”.

07.02.2018.

Tragom ovog obećanja ministra Crnadka, posjetili smo zvaničnu stranicu ministarstva inostranih poslova BiH, ali i zvaničnu stranicu Agencije za državnu službu BiH, te utvrdili da, do danas, pomenuti konkurs nije raspisan.

U međuvremenu je na našu molbu ministarstvu inostranih poslova BiH da nam “proslijede informaciju da li je takav konkurs raspisan u pomenutom vremenu, te ako nije, da li se njegovo raspisivanje planira i kada”,stigao slijedeći odgovor:

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine planira raspisati Javni oglas za prijem pripravnika u MVP BiH sredinom avgusta 2018. godine. S obzirom na to da je bilo najava da će do objavljivanja Javnog poziva doći i ranije, MVP BiH je odlučilo da to učini u ovom mjesecu kako bi omogućilo studentima akademske godine 2017/2018. koji završavaju studij da apliciraju. Javnost će biti blagovremeno upoznata sa objavljivanjem Javnog poziva za prijem pripravnika u Ministarstvo vanjskih poslova BiH u skladu sa zakonskim propisima.

Ministarstvo inostranih poslova BiH, 01.08.2018.

U skladu sa tim, Istinomjer obećanje ministra inostranih poslova BiH, Igora Crnadka da će pomenuti konkurs biti raspisan u maju 2018. godine ocjenjuje neispunjenim, uz napomenu da ćemo pratiti da li će isti biti raspisan u roku koji je pomenut u citiranom odgovoru koji je iz ministarstva stigao na našu adresu.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!